NavMenu

Pomorske kompanije u problemu zbog pandemije - Manjak tereta utiče na poslovanje, linija Bar-Bari najvjerovatnije od 16. juna

Izvor: Mina Utorak, 28.04.2020. 08:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/pixelRaw)Ilustracija
Pomorska putnička linija između Bara i Barija će, prema posljednjoj najavi, biti uspostavljena 16. juna, saopštio je direktor Barske plovidbe, Tihomir Mirković i dodao da je početak tog posla prolongiralo proglašenje pandemije koronavirusa.

On je kazao da je Barska plovidba sa partnerskom kompanijom, hrvatskom Jadrolinijom u startu ugovorila otpočinjanje linije 20. maja, međutim, početak tog posla prolongiralo je proglašenje pandemije koronavirusa.

- Sva dešavanja uticala su i na poslovanje naše kompanije, a u prvom redu na početak linije između Crne Gore i Italije. Kontaktirao sam menadžment Jadrolinije kako bi definisali nove uslove i dobio sam uvjeravanja da bi linija trebalo da počne 16. juna. I linija između Hrvatske i Italije, odnosno Dubrovnika i Barija najvjerovatnije će biti uspostavljena 15. juna - rekao je Mirković Radio Baru.

On je dodao da je jasno da ta dešavanja utiču ne samo na poslovne planove u Barskoj plovidbi, već i u cijeloj državi i regionu.

Barska plovidba posjeduje dva teretna broda koja iznajmljuje za promet robe. Sada je na globalnom nivou, zbog smanjene privredne aktivnosti, izražen značajan manjak tereta.

- Prvi put od 2014. godine, kada su brodovi Bar i Budva stavljeni u komercijalnu eksploataciju, dešava se da po više od 20 dana nijesu uposleni. To jasno govori da unajmitelj sve teže pronalazi teret za njih. Očekujemo da će se liberalizacijom mjera i poboljšanjem privrednih aktivnosti u svijetu, situacija poboljšati - naveo je Mirković.

On je rekao da se brod Bar trenutno nalazi na putovanju od Brazila za Kubu, a brod Budva putuje za Njemačku. Iako su brodovi trenutno uposleni, oni nijesu angažovani u zadovoljavajućoj mjeri, što se već odražava na redovnost izmirivanja obaveza od unajmitelja.

Mirković je kazao da se nada da će dug, koji već sada postoji prema Barskoj plovidbi, biti uskoro regulisan ponovnim uspostavljanjem prometa tereta u svijetu.

Za biznis i poslovanje izuzetno nepovoljne okolnosti već se reflektuju i na visinu cijene vozarina.

Poteškoća ima i oko realizacije planiranih smjena posade, jer su otkazani letovi za brojne destinacije iz Crne Gore, a i granice su u cijelom regionu zatvorene.

- Imamo situacije sa pomorcima koji su u ovom trenutku već prilično dugo na brodu i značajno su prekoračili osnovni ugovor od šest mjeseci, na koji period su obično radno angažovani. Već je evidentna i blaga nervoza među posadom, koja željno iščekuje datum kada će smjena biti moguća, granice se otvoriti, a letovi uspostaviti - rekao je Mirković.

On je dodao da prate situaciju i čim se stvore uslovi organizovaće smjene svojim ljudima. Mirković se zahvalio pomorcima koji, i pored želje da dođu kući i umora, pokazuju razumijevanje i strpljivo čekaju prvu priliku za smjenu.

Osvrnuvši se na probleme koji prate poslovanje proteklih mjesec i po, Mirković ističe i nemogućnost urednog snabdijevanja brodova rezervnim djelovima, s obzirom na činjenicu da najveći broj njih pristiže iz Kine - zemlje u kojoj su plovila izgrađena.

Mirković je naveo da još nije moguće dati procjenu kolika bi šteta po poslovanje mogla da bude ove godine, ali je izvjesno da će ova godina za Barsku plovidbu biti teška.

- Nastojaćemo da kroz racionalizaciju troškova donekle ublažimo negativne efekte izazvane pandemijom Covid-19 -zaključio je Mirković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.