NavMenu

Kineska kompanija Galaxy Europe gradi hotel i 40 vila na Žabljaku

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 27.04.2020. 09:14
Komentari
Podeli
Žabljak (Foto: Teodora Brnjoš)Žabljak
Kineska kompanija Galaxy Europe započela je projekat izgradnje hotela i 40 vila u Uskocima, u Opštini Žabljak.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je početkom aprila urbanističko-tehničke uslove za gradnju trafo-stanice, koja je neophodna da bi se započeli radovi i obezbijedilo snabdijevanje za budući turistički kompleks.

Kompanija sa sjedištem u Škaljarima, u Kotoru, čiji je jedan od osnivača i izvršni direktor Jing Džin (Ying Jin), na Žabljaku ima nešto više od 24.000 m2 zemljišta, koje je, kako se navodi u katastarskoj evidenciji, stečeno kupovinom. Prema tim podacima, Galaxy Europe na području koje pripada katastarskoj opštini Žabljak 1 ima zemljište koje se vodi kao livade šeste klase, a pojedine parcele su upisane u njihovo vlasništvo 17. februara.

Osim Jinga koji ima 31,25% vlasništva, kompaniju su osnovali i Qingmin Wu sa istim udjelom i Chong Wang i Chengdong Lin koji imaju po 18,75 odsto vlasništva. Kompanija je registrovana u Crnoj Gori u oktobru prošle godine.

Planska dokumentacija za područje na kojem je planirana gradnja usvojena je još 2014. godine, odnosno prostor je pokriven Urbanističkim projektom "Uskoci turistički sadržaji", a prethodno je organizovana petnastodnevna javna rasprava.

U dokumentaciji se navodi da na tom području nema izgrađene trafo-stanice koja bi mogla da snabdijeva turistički kompleks, zbog čega se izašlo u susret Kinezima sa dozvolom za gradnju.

U sklopu kompleksa planiran je hotel od 4.800 metara kvadratnih, sa suterenom, prizemljem, tri sprata i potkrovljem. Prema planskoj dokumentaciji, vile će da imaju suteren, prizemlje i potkrovlje, a planirana je izgradnja i sadržaje za sport i rekreaciju.

Premijer Duško Marković najavio je u oktobru prošle godine da je renomirana kineska kompanija U-Tour zainteresovana za gradnju hotela od stotinu soba na Žabljaku. To je saopšteno nakon premijerovog sastanka sa predsjednikom U-Tour Feng Binom, a najavljeno je da će Vlada stvoriti planske pretpostavke kako bi kineska kompanija mogla da gradi hotel.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.