NavMenu

Produžen rok za završavanje dionice od Podgorice do Mateševa - Auto-putem najvjerovatnije do ljeta 2021.

Izvor: Vijesti Nedjelja, 26.04.2020. 22:27
Komentari
Podeli
(Foto: Nagy Szabi/Unsplash)
Dionica auto-puta Podgorica-Mateševo neće biti završena ni u drugom produženom roku do 30. septembra ove godine, potvrđeno je Vijestima iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. To je ozvaničnio i premijer Duško Marković, ukazujući na okolnosti zbog koronavirusa i to što su radovi oslonjeni na domaću operativu, te da izvođaču fali oko 800 radnika.

Prvobitni rok završetka ove dionice od 42 kilometra trebalo je da bude 11. maj 2019. godine, ali je produžen za 17 mjeseci. Razlozi kašnjenja bili su nedovoljna tehnička pripremljenost projekta kao i veliki broj neugovorenih radova poput petlje Smokovac, elektro i vodovodne mreže i nekoliko pristupnih puteva.

Sadašnji razlozi za kašnjenje su posljedice pandemije koronavirusa, a novi rok mogao bi biti do ljeta naredne godine.

- Procenat izvedenih zemljanih radova na otvorenoj trasi je oko 90%. Svjesni situacije sa pandemijom koronavirusa, te činjenice da je na nivou cijelog svijeta otežano funkcionisanje u svakoj oblasti pa i u oblasti građevinarstva, predmetna situacija je otežala izvođenje radova na izgradnji auto-puta i uticala na planiranu dinamiku. S obzirom na otežano funkcionisanje, otežano snabdijevanje materijalom i opremom, nedostatak radne snage, treba očekivati da je dinamika izvođenja radova u ovoj godini bude znatno slabija od planirane, što može imati i svoj odraz u krajnjem roku realizacije, a što će biti tretirano u skladu sa relevantnim ugovornim procedurama - navedeno je iz Ministarstva saobraćaja na pitanje da li će ova dionica auto-puta biti završena u novom roku do kraja septembra.

Procjena kad će završiti

Generalni direktor Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija Bojan Paunović, u četvrtak je u emisiji "Načisto" na TV Vijesti, kazao da dionica auto-puta neće biti završena ni u novom roku već "tokom sljedeće godine, vjerovatnije u prvoj polovini".

- Ono što je jasno je da se očekuje određeno odlaganje zbog postojećih okolnosti, tako da će završetak auto-puta biti negdje tokom sljedeće godine, vjerovatno u prvoj polovini - kazao je Paunović.

On je potvrdio i da prva rata za otplatu ove dionice pristiže na naplatu u julu naredne godine. Prvobitno je bilo planirano da dionica auto-puta bude završena dvije godine prije početka otplate, kako bi se u tom periodu završio tehnički prijem, ali i ostvario dio prihoda kroz naplatu putarine. Sada će prva rata za naplatu od 33,7 mil USD, uvećana za kamatu, u najboljem slučaju doći na naplatu istovremeno kada se radovi budu završavali. Druga rata u istom iznosu dolazi na naplatu krajem naredne godine.

Narednih 14 godina, koliko će trajati otplata ovog kredita čija osnovica iznosi 944 mil USD, godišnja rata sa kamatom iznosiće oko 80 mil EUR, ukoliko se zadrži postojeći kurs. Od naplate putarine, prema ranijim procjenama, može se godišnje očekivati do 20% ovog iznosa.

Naknadni radovi na ovoj dionici već su prešli sumu od 90 mil EUR. Osiguranje dolarskog kredita od valutnog rizika još nije ugovoreno. Prema sadašnjem kursu dolara i eura, iznos kredita veći je za oko 130 mil EUR u odnosu na kurs kada je potpisivan ugovor o kreditu.

Ko će upravljati

Još nije donijeta odluka o tome ko će upravljati ovom dionicom auto-puta kada bude završena njena izgradnja i okončan tehnički prijem, odnosno da li će njome upravljati državna kompanija Monteput ili će biti data nekoj privatnoj kompaniji kroz koncesiju ili privatno-javno partnerstvo a koja bi gradila narednu dionicu.

- Odluka u vezi sa komercijalnom fazom dionice Smokovac-Mateševo još nije donesena, a o svim detaljima javnost će i biti blagovremeno upoznata - naveli su iz Ministarstva saobraćaja na pitanje Vijesti da li je donijeta odluka o tome ko će upravljati ovom dionicom auto-puta (Monteput ili neko drugi), koliko će iznositi cijena putarine i kada se mogu očekivati te odluke.

Na pitanje koliko će biti potrebno radnika koji će naplaćivati putarinu, brinuti o bezbjednosti, održavanju i upravljanju ovom dionicom auto-puta i kada će početi njihova obuka i zapošljavanje, iz Ministarstva su kazali da su "u toku pripremne aktivnosti i analize u vezi sa ukupnim modelom upravljanja dionicom Smokovac-Mateševo, pa je preuranjeno iznositi procjene".

Na gradilištu auto-puta, kako su naveli, trenutno je angažovano 834 radnika, a izvode se građevinski i elektromašinski radovi.

Vrpca će čekati i upotrebnu dozvolu

Iz Ministarstva saobraćaja potvrdili su da auto-put neće biti otvoren kada se završe građevinski radovi već da mora biti završen i tehnički prijem i dobijena upotrebna dozvola.

- U skladu sa propisima države Crne Gore, korišćenje složenog inženjerskog objekta, u šta spada i dionica Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare, nije dozvoljeno prije dobijanja upotrebne dozvole. Jedan od uslova za dobijanje upotrebne dozvole jeste i izjava vršioca tehničkog pregleda da su radovi izvedeni u skladu sa revidovanim glavnim projektom, kao i propisima, standardima, tehničkim normativima i normama kvaliteta koje važe za pojedine vrste radova, odnosno materijala, opreme i instalacija. S obzirom na kompleksnost samog objekta, shodno Zakonu o auto-putu Bar-Boljare vrši se uporedni tehnički pregled za sve one radove koji se pokrivaju, ili se iz drugih projektnih ili teholoških razloga ne mogu kontrolisati po završetku izgradnje, što će značajno skratiti vrijeme vršenja tehničkog pregleda - naveli su iz Ministarstva na pitanje da li će otvaranje ove dionice čekati i završetak tehničkog prijema i koliko bi on mogao da traje.

U Vladi su ranije očekivali da će dionica biti završena u septembru, što bi im bio značajan adut pred parlamentarne izbore u oktobru.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.