NavMenu

IRF odobrio 118 zahtjeva za prevazilaženje problema nelikvidnosti - Iznosi kredita kreću se od 1.200 do 1,2 mil EUR

Izvor: Mina Nedjelja, 26.04.2020. 11:28
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Moerschy)
Investiciono razvojni fond (IRF) je do sada odobrio 118 kredita za prevazilaženje problema nelikvidnosti crnogorskih preduzetnika, usljed pojave koronavirusa, saopštio je predsjednik Odbora direktora, Zoran Vukčević.

- Mi smo do sada primili 720 zahtjeva, od čega smo 118 odobrili, dok je 138 u proceduri - naveo je Vukčević u saopštenju.

IRF je, u cilju smanjenja problema nelikvidnosti u kojem su se, usljed nastale situacije izazvane pandemijom koronavirusa, našla prvenstveno mala i mikro preduzeća, formirao novu kreditnu liniju sa minimalnim kamatnim stopama i potrebnim kolateralom, prenosi Infobiro.

Vukčević je kazao da je ta kreditna linija samo jedna dopunska djelatnost koja je prije svega usmjerena da IRF u okviru ukupnih kreditnih linija dodatno pomogne crnogorske preduzetnike u situaciji u kojoj su se našli.

On je ocijenio da se radi o značajnom broju odobrenih kredita po tom osnovu, posebno kada se uzme u obzir prosječan broj odobrenih kredita na mjesečnom nivou za prošlu godinu.

- IRF je prošle godine plasirao preko 240 miliona, najviše kredita od osnivanja, a odobreno je nekih 615 projekata. To znači da smo mjesečno odobrili oko 43 zahtjeva. Sada smo, za manje od mjesec, odobrili 118 zahtjeva, što govori da je uložen zaista veliki napor da se izađe u susret što većem broju preduzetnika - kazao je Vukčević.

Iznosi odobrenih kredita kreću se od 1.200 EUR, koliko je iznos najnižeg, pa do 1,2 mil EUR.

Kamatna stopa, kako je rekao Vukčević, je u najvećem dijelu 1,5%, ali ima i onih kreditnih zahtjeva gdje je nešto veća i kreće se oko 2,5%.

- Nešto vece kamatne stope su za one preduzetnike koji nijesu stekli uslove da kroz ovu kreditnu liniju riješe probleme nelikvidnosti. Njima je omogućeno da kroz postojeće kreditne linije IRF-a dođu do potrebnih sredstava - objasnio je Vukčević.

Tu je prije svega riječ o preduzećima koja nijesu mogla da obezbijede potreban kolateral i njima je ponuđeno da kroz programe garantnih šema, koje IRF realizuje u okviru programa KOZMA, u saradnji sa Evropskim investicionim fondom riješe problem nedostajućih sredstava.

Preduzećima koja su koristila kratkoročne plasmane, koji su takođe bili u funkciji poboljšanja likvidnosti preduzeća, IRF je omogućio da produže svoje aranžamane na još 12 mjeseci.

Kada je riječ o kolateralu, Vukčević je saopštio da je najniži mogući zakonski uslov da bude 1/1, ali i da IRF omogućava svima onima koji nemaju tu mogućnost, a zadovoljavaju sve ostale uslove, da kroz KOZMA programe obezbjede kolateral do 50 odsto.

- Drugih 50% obezbjeđuje se korz drugu programsku šemu i na taj način se izlazi u susret i tim preduzetnicima koji imaju sve pretpostavke da mogu dobiti kredit - dodao je Vukčević.

Govoreći o procedurama, Vukčević je naveo da su ih u IRF-u sveli na najmanji mogući nivo.

- Međutim, ponavljam da ovo nije kreditna linija koja je namjenjena za rješavanje problema iz prošlosti i nije za ona preduzeća koja neredovno isplaćuju plate svojim zaposlenim, kao ni za one koji žele da uzmu kredite po 1,5% kako bi vratili kredite kod banaka koje su uzeli po znatno većim kamatnim stopama - poručio je Vukčević.

On je kazao da IRF mora obezbjediti taj minimum provjere i minimum dokumentacije koja im garantuje da će sredstva doći do onih kojima je potrebno.

- Međutim, imamo i ovih drugih koji pokušavaju da iskoriste ovu situaciju i da dobiju nešto što im ne pripada - naveo je Vukčević.

Vukčević je rekao da postoji bojazan od teško naplativih kredita, ali da su u IRF-a svjesni te situacije i da čine sve da Fond ostane održiv.

Posebno se, kako smatra, mora voditi računa i o održivosti turizma i očuvanju tih preduzeća, za koja se moraju obezbjediti posebni instrumenti podrške, kako bi bila u prilici da u ovoj godini prežive i da se pripreme za narednu.

- Trenutno se radi i na kreiranju novih kreditnih linija kao i na rekonstrukciji postojećih, ali i na planu obezbjeđenja sredstava za ovu godinu - zaključio je Vukčević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.