NavMenu

Predstavljen poseban paket mjera za poljoprivredu i ribarstvo - Za podršku agraru izdvojeno više od 17 mil EUR

Izvor: eKapija Nedjelja, 26.04.2020. 22:23
Komentari
Podeli
(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović predstavio je poseban paket mjera podrške poljoprivredi i ribarstvu vrijedan više od 17 mil EUR, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

- Od sektora poljoprivrede s pravom se očekuje snažan doprinos oživljavanju ekonomskih aktivnosti, imajući u vidu raspoložive resurse, kao i evidentno iskazano značajno interesovanje brojnih građana. Zbog toga, Vladino opredjeljenje je da se pored pune realizacije svih mjera predviđenih ovogodišnjim više nego izdašnim agrobudžetom, poljoprivreda dodatno podrži ovim posebnim programom vrijednim više od 17 mil EUR - rekao je potpredsjednik Vlade.

Mjere podrške poljoprivredi i ribarstvu su:

- Intervencije na tržištu u cilju održavanja stabilnosti tržišta, stabilnosti cijena i dohotka proizvođača, obezbijediće se otkup i skladištenje viškova poljo-privrednih proizvoda, pomoć u njihovom plasmanu ili ustupanje javnim ustanovama. Predviđena sredstva za ovu mjeru iznose 3 mil EUR.

- Podrška kupovini domaćih proizvoda - Budžetski potrošači daće prioritet nabavci domaćih proizvoda kroz obaveznost kraćih lanaca snabdijevanja koji podrazumijevaju kraće i brže transporte, a sve u cilju kvaliteta i bezbjednosti hrane i smanjenog negativnog uticaja na životnu sredinu. Preporučuje se i ostalim naručiocima da svoje nabavke usklade sa ovim principima.

- Podrška plaćanju proizvoda domaćim proizvođačima u roku od 15 dana. U cilju skraćenja rokova plaćanja, Vlada će obavezati IRF da obezbijedi kreditnu podršku trgovinskim lancima, uz obavezu plaćanja domaćim proizvođačima u roku ne dužem od 15 dana.

- Povoljni krediti za nabavku obrtnih sredstava registrovanim poljoprivrednim proizvođačima, prerađivačima, i ribarima. Krediti će se odobravati do maksimalnog iznosa od 20.000 EUR, uz kamatu 1,5%, rok otplate do dvije godine i grejs period do jedne godine. Predviđena sredstva za ovu mjeru iznose oko 10 mil EUR.

- Za korisnike ovih kredita Vlada će platiti kamatu u grejs periodu, za šta će biti obezbijeđeno oko 150.000 EUR.

- Plaćanje doprinosa osiguranicima po osnovu poljoprivrede. Ovom podrškom će biti obuhvaćeno 529 osiguranika kojima će biti plaćeni ukupni dopri-nosi osiguranja u trajanju od šest mjeseci. Finansijska sredstva potrebna za ovu mjeru iznose 100.000 EUR.

- Jednokratna podrška za 3.200 korisnika staračkih naknada u iznosu od 64 EUR, za šta je opredijeljeno 225.000 EUR.

- Jednokratna pomoć za 184 ribara sa važećom dozvolom, za šta je opredijeljeno 200.000 EUR.

- Avansna isplata 80 odsto premija u stočarstvu i po hektaru obradive površine, na osnovu podataka iz prethodne godine. Po ovom osnovu, proizvođačima će se u prvoj polovini maja isplatiti oko 3.500.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.