NavMenu

Novi svjetski standardi - Higijena postaje glavni adut u odabiru hotela

Izvor: hotelmanager.rs Petak, 24.04.2020. 10:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Paul Velgos/shutterstock.com)Ilustracija
Pri odabiru hotela, gosti pored cijene najčešće ističu i lokaciju. Čak i sami hoteli u prvi plan stavljaju svoj položaj i nabrajaju sve benefite mjesta dobre pozicije, kako bi privoljeli turiste da odsjednu kod njih. Međutim, trenutna situacija prourokovana pojavom virusa Covid-19 dovela je do zaokreta, i primorala da svoju prednost u odnosu na konkurenciju drugačije istaknu. Prvi među njima je Singapur.

Higijena hotela će u narednom periodu biti jedan od top 3 uslova u rezervisanju smještaja, ako ne i glavni. HotelPlanner portal ističe, da će se čistoća u hotelu i procedure koje se sprovode u proces dezinfekcije svih soba, čak naći u ugovoru. Svaka prostorija hotela, bilo to soba, sale za sastanke ili restorani će morati da poboljšaju način na koji čiste i redifinišu sistem.

Veliki hoteli, dodatno će morati da ulože u svoje osoblje jer velika fluktoacija ljudi može izazvati ogromne probleme, prije svega po zdravlje gostiju, a zatim poslovanje i reputaciju samog hotela. Ocjene koje će dobijati od svojih gostiju biće od krucijalnog značaja za njihovo funkcionisanje u budućnosti. Dobro ocijenjeni hoteli će sasvim sigurno iskočiti u prvi plan, čak i ako lokacija i cijena nisu njihov glavni adut. Higijena će se naći na pijadestalu prema procjenama do kraja 2020. godine, a neki predviđaju i tokom cijele 2021. godine.

Singapur je novonastalu situaciju shvatio veoma ozbiljno, i predstavio je šemu hotelima širom svijeta koja se sastoji od sedam tačaka. Pod nazivom SG Clean, hoteli širom svijeta će ovu naljepnicu i sertifikat moći da koriste kako bi pružili adekvatnu sigurnost i otklonili sve brige turistima. Zamisao je da u narednih dva do tri mjeseca, čak 570 hotela i atrakcija širom svijeta bude pokriveno ovim novim planom regulisanja higijene.

Plan je urađen i osmišljen od strane nezavisne organizacije KPMG i potpuno je besplatan. Hoteli će morati jedino da angažuju SG Clean menadžera, čija će uloga biti da sprovede kompletnu organizaciju i treninge za zaposlene. Pored toga, vodiće se računa o načinu nabavke robe i sve to u saradnji sa lokalnim vlastima i njhovim preporukama.

Prvi hotel na svijetu, koji je dobio ovaj sertifikat je Grand Hyatt Singapore. On je izabran, iz razloga što je bio mjesto nekoliko slučaja zarežnih virusom Covid 19 kada je privatna kompanija održala sastanak između 20. i 22. januara.


Jedan od najbrže rastućih hotelskih lanaca u Aziji, Park Hotel Group, koji ima šest hotela u Singapuru se već nalazi u proceduri dobijanja sertifikata SG Clean. Do sada su četiri hotela dobila sertifikat, dok se za preostala dva čeka odobrenje.

Generalni menadžer One Farrer Hotel & Spa, Gilbert Madhavan je izjavio da niko ne smije da se kocka sa ovom situacijom i olako shvati izazove koji se nalaze pred svakim hotelom. On smatra da će nonšalantnost, bukvalno sahraniti svaki hotel i njegovu mogućnost opstajanja na tržištu.

Smatra se da će SG Clean sertifikati, predstavljati alternativni metod za povezivanje sa svojim gostima. Ističe se, da će zbog brzine kojom Singapur reaguje na trenutnu situaciju, ova država biti jedan od prvih izbora za organizovanje sastanaka, putovanja i drugih aktivnosti.

Budućnost sektora domaćinstva (Housekeeping), više neće biti nevidljiv, kao što je to do sada bio slučaj. Jedan od glavnih dokaza da je sve pod konac i na svom mjestu, u prvi plan će izbaciti sve zaposlene u ovom sektoru i pokazati njihov doprinos u narednom periodu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.