NavMenu

Crnogorski nacionalni parkovi ponovo otvoreni za posjetioce

Izvor: eKapija Petak, 24.04.2020. 08:50
Komentari
Podeli
Skadarsko jezero (Foto: Pixabay.com/falco)Skadarsko jezero
Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore je odlučilo da, uz strogo poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, dozvoli posjetiocima ulaz u nacionalne parkove.

- Ovakvu odluku donijeli smo zbog saglasnosti NKT za ublažavanje pojedinih privremenih mjera uvedenih radi zaštite zdravlja i života građana. To podrazumjeva da pristup parkovima ima lokalno stanovništvo do ukidanja međugradskog saobraćaja - saopštio je direktor JPNPCG Elvir Klica.

Kako se navodi u saopštenju, zaposleni u ovom preduzeću su, uprkos vanrednim mjerama zbog virusa Covid-19, imali mnogo aktivnosti.

- Uspjeli smo da suzbijemo nelegalne radnje od strane pojedinaca kojih je bilo najviše na Skadarskom jezeru i da počinioce procesuiramo nadležnim državnim organima. Ovu aktivnost ne bi uspješno obavili da nijesmo imali odličnu saradnju sa Upravom policije, Grupom građana Stop krivolovu, ribočuvarima iz NVO sektora i Komunalnom policijom. Pripremili smo planove upravljanja za naredni petogodišnji period, završavali smo redovne programske aktivnosti, a zbog novonastale situacije, realizujemo i serijal emisija koje su edukativnog karaktera, namijenjene kako za školsku omladinu, tako i za građane, a emituju se ponedjeljkom i petkom na RTCG 1. I naredne odluke JPNPCG biće u skladu sa smjernicama NKT - saopšteno je.

IZ Nacionalnih parkova podsjećaju da je i dalje je na snazi zabrana kretanja na vodi u NP Skadarsko jezero i okupljanja na usidrenim plovilima, osim licima koja imaju dozvolu za obavljanje privrednog ribolova.

- Prilikom obavljanja ribolova, u plovilu se može nalaziti samo jedna osoba, dok je na snazi ta propisana mjera Ministarstva zdravlja. Lice koje namjerava da vrši ribolov, dužno je da najavi svoje aktivnosti Monitoring centru Nacionalnih parkova, uz navođenje podataka o ribolovnoj dozvoli, registarskim oznakama plovila i reonu na kojem će se vršiti ribolov. Takođe je od 23. aprila dozvoljen sportski ribolov u nacionalnim parkovima - ističu iz preduzeća.

Navode i da je na sajtu Nacionalnih parkova postavljen je i novi edukativni kutak, koji osim učenika mogu koristiti i njihovi nastavnici jer je kompatibilan sa školskim planom i programom.

- Nastavljene su aktivnosti na realizaciji projekta virtuelna tura 360 stepeni. Za sada virtuelno možete obići NP Skadarsko jezero, a uskoro i ostale parkove. Uskoro će najmlađi moći da upoznaju biljne i životinjske vrste u parkovima na poseban način, u formi igrice - zaključuje se i saopštenju preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.