NavMenu

Kompanija HealthCare iz Rume, gdje je počelo masovno šivenje maski, planira otvaranje nove firme za proizvodnju sigurnosne opreme

Izvor: Tanjug Srijeda, 22.04.2020. 19:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Macau Photo Agency)Ilustracija
Kada fabrika HealthCare u Rumi tokom ljeta počne da, osim maski, proizvodi i skafandere, rukavice, nazuvice i kape, Srbija će moći da bude nezavisna od bilo kakvog uvoza medicinske opreme, izjavio je Tanjugu direktor ove fabrike Aleksandar Podravac.

Pogon ove fabrike, čije je sjedište u Kini, u Srbiji posluje od 2015. godine, a neposredno po proglašenju epidemije virusa korona u Srbiji, počela je da proizvodi najprije šivene maske, a potom je iz Kine naručen cio pogon za proizvodnju troslojnih hirurških maski.

- Maske se proizvode u zatvorenoj sferi, po najvećim sigurnosnim standardima, gdje su ljudi obučeni kao da su u kovid bolnici. Maske su troslojne, hirurške maske i proizvode se po najvišim svjetskim standardima - objašnjava Podravac, podsjećajući da je, prije epidemije, ta firma 90% svojih proizvoda izvozila na strana tržišta.

Planiraju da u narednom periodu otvore novu firmu, kao posebno pravno lice, koja će se baviti isključivo proizvodnjom sigurnosne opreme.

- Mogu da najavim da ćemo tokom ljeta dobiti mašinu za proizvodnju KN95 maski, da ćemo otvoriti pogon za šivenje skafandera, nazuvica, kapa, rukavica. Sve što bude bilo potrebno za srpsko tržište mi ćemo biti u stanju da proizvedemo. Trudimo se da za narednih nekoliko mjeseci Srbija bude potpuno nezavisna od bilo kog uvoza medicinske opreme - najavljuje Podravac.

Kaže da su poslednji djelovi za mašine za proizvodnju hirurških maski stigli u subotu, te da su od tada već dostigli kapacitet od 100.000 maski na dan.

- Idemo na to da proizvodimo 200.000 maski na dan, što bi bilo milion do milion i 200.000 maski nedeljno. Time pokrivamo više nego dovoljno srpsko tržište, a samim tim se otvara mogućnost da se ti materijali izvoze u druge zemlje gdje su potrebni - kaže Podravac.

Ova firma, navodi Podravac, ima ugovor sa Republičkim fondom za zdravstvo, na osnovu kojeg se na dnevnom nivou kupuju maske i šalju tamo gdje je najpotrebnije.

- Tako da smo zatvorili taj lanac i da kroz srpsku proizvodnju možemo da snabdijevamo koga treba i gdje je najpotrebnije - kaže on.

U pogonu za šivenje skafandera, koji planiraju da otvore, biće zaposleno 200 ljudi.

- Mi smo kompanija koja raste 120% godišnje, tako da nama zapošljavanje novih radnika nije nešto neuobičajeno. Sada imamo oko 1.000 zaposlenih, što je 100% više nego prošle godine, kada je bilo 500 zaposlenih - rekao je Podravac.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.