NavMenu

Kako izbjeći opšti pomor? - Čuveni svjetski ekonomista predlaže robinhudovsko rješenje

Izvor: Tanjug Utorak, 21.04.2020. 12:37
Komentari
Podeli
(Foto: vovan/shutterstock.com)
Toma Piketi (Thomas Piketty), jedan od najangažovanijih svjetskih ekonomista, autor knjige Kapital u XXI veku, napisao je tekst povodom globalne ekonomske krize izazvane pandemijom Covida-19, tekst će objaviti njegovi izdavači na više od 40 jezika, a u Srbiji je to Akademska knjiga iz Novog Sada.

U tekstu Toma Piketi upozorava da je u ovoj fazi neophodno sagledati razmjere aktuelne krize i učiniti sve kako bi se izbjeglo najgore, odnosno "opšti pomor".

Predviđanja francuskog ekonomiste za okončanje epidemije u siromašnim državama nisu optimistična, a u tom kontekstu navodi primjer Indije.

- Sprovođenje izolacije u krhkim ekonomskim sistemima moglo bi se ispostaviti kao potpuno neadekvatno. Budući da ne postoji socijalna pomoć, najsiromašniji će vrlo brzo morati da prekinu izolaciju u potrazi za poslom, što će izazvati novi talas širenja zaraze. U Indiji se izolacija prevashodno svodila na to da se iz grada protjeraju migranti i seosko stanovništvo, što je dovelo do nasilja i masovnih seoba, uz opasnost od intenzivnijeg širenja virusa. Da bi se izbjegao pomor, potrebna nam je socijalna država, a ne država-zatvor - piše Piketi.

Piketi najveću zamjerku upućuje bogatim državama.

- Aktuelni režim slobodnog kretanja kapitala, uspostavljen u periodu 1980-1990. pod uticajem bogatih zemalja (naročito Evrope), defakto podstiče izbjegavanje plaćanja poreza milijardera i multinacionalnih kompanija iz čitavog svijeta. On sprječava krhke poreske uprave siromašnih zemalja da uspostave pravično i legitimno oporezivanje, što, ukratko rečeno, ozbiljno ugrožava temelje države - navodi Piketi.

Njegova promišljanja, inače, uvijek su u službi socijalne zaštite najugroženijih slojeva stanovništva na globalnom nivou.

- Ova kriza može biti povod za razmišljanje o minimalnom dotiranju zdravstvenog i obrazovnog sistema za sve stanovnike svijeta, koje bi se finansiralo na osnovu univerzalnog prava svih zemalja i koje bi se zasnivalo na dijelu poreskih prihoda što se ubiraju od najprosperitetnijih ekonomskih aktera: velikih kompanija, domaćinstava s visokim dohotkom i nasljedstva - predlaže Piketi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.