NavMenu

Zbog korona krize očekuje se pogoršanje fiskalne pozicije Crne Gore - Troškovi finansiranja auto-puta dodatno opterećenje

Izvor: Mina Utorak, 21.04.2020. 15:19
Komentari
Podeli
(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Za očekivati je pogoršanje fiskalne pozicije Crne Gore zbog uticaja krize izazvane koronavirusom, i pored toga što su se donedavno rizici refinansiranja duga činili niskim, saopštio je evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi.

On je, odgovarajući na pitanje poslanice Evropskog parlamenta, Dominique Bilde o zaduženju Crne Gore od 800 mil EUR za gradnju autoputa kod kineske banke, kazao da su se donedavno rizici refinansiranja duga činili niskim, jer je povoljne tržišne uslove u prošloj godini Vlada koristila za osiguranje depozita kako bi pokrila potrebe za finansiranjem zemlje u naredne dvije godine, prenosi portal RTCG.

- Međutim, očekuje se da će se fiskalna pozicija Crne Gore značajno pogoršati zbog uticaja krize izazvane koronavirusom. Stoga Komisija pažljivo prati to pitanje - objasnio je Varhelyi.

Bilde se pozvala na studiju Centra za globalni razvoj od 2018, na osnovu koje bi taj infrastrukturni projekat mogao svrstati Crnu Goru u kategoriju zemalja koje su visoko ranjive na dugove.

Varhelyi je u odgovoru naveo da pristupanje EU zahtijeva postojanje funkcionalne tržišne ekonomije i sposobnosti da se izbori sa pritiskom kompetitivnosti i tržišnih snaga unutar Unije.

- Komisija redovno prati poštovanje ovih zahtijeva. Sljedeća ocjena biće uključena u predstojeći izvještaj za ovu godinu za Crnu Goru. Prethodni izvještaji skrenuli su pažnju na rizik brzo rastućeg optrećenja duga, kojeg pogoršavaju troškovi finansiranja autoputa Bar-Boljare - naveo je Varhelyi.

On je objasnio i da u okviru ekonomskog dijaloga sa partnerima proširenja, zasnovanog na Evropskom semestru, svake godine Zapadni Balkan priprema Program ekonomskih reformi, dokument nacionalne ekonomske politike koji postavlja srednjoročne, ekonomske i fiskalne okvire, kao i prioritete strukturnih reformi.

Varhelyi je podsjetio i da je u Programu ekonomskih reformi u januaru Crna Gora projektovala smanjenje javne potrošnje od naredne godine, koju prate budžetski suficiti, najviše zbog završetka izgradnje prve dionice autoputa ove godine.

U ovom osnovnom scenariju, odnos javnog duga prema bruto domaćem proizvodu (BDP) brzo bi se smanjio u naredne dvije godine, i dostigao bi 62,5% BDP-a do kraja 2022.

- Uticaj krize sa koronavirusom može negativno uticati na realizaciju ovih projekcija - smatra Varhelyi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.