NavMenu

Prednost Nikšića krije se u položaju i ljepoti ruralnih predjela - Neophodna potpuna valorizacija turističkog potencijala grada

Izvor: Mina Utorak, 21.04.2020. 15:18
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Matyas Rehak)
Turizam u Nikšiću, kao i na sjeveru Crne Gore, može biti značajno unaprijeđen nakon završetka pandemije koronavirusa, zbog izuzetno povoljnog geografskog položaja, prirodnih bogatstava, ruralnih predjela i pejzažnih ljepota, saopštio je direktor nikšićke Turističke organizacije, Boris Muratović.

Turistički potencijal Nikšića, prema riječima Muratovića, još nije valorizovan kako bi trebalo, što je trenutno njegova prednost, jer će primorske opštine u kojima se ostvaruje više od 95% ukupnih noćenja, pretrpjeti najveće gubitke.

- Nikšić je grad velikog turističkog potencijala prepun prirodnih ljepota i koji tek treba u potpunosti valorizovati. Sadašnja situacija je pokazala da se čovjek mora vratiti prirodi. Svjedoci smo da ljudi sve više idu u mjesta koja su ranije bila nepravedno zapostavljena, uzimajući u obzir bogatstvo kojim raspolažu - kazao je Muratović agenciji Mina-business.

On smatra da iz svih životnih iskustava čovjek mora izvlačiti pouke i da je ovog puta većina naučila važnu lekciju.

- U Nikšić gro turista dolazi u ljetnjim mjesecima, za vrijeme festivala i važnih kulturnih dešavanja, tako da je još ostvarivo da, i uz ovako neočekivano loš početak godine, na kraju zabilježimo rast kada je riječ o dolascima i noćenjima turista, čime bi se nastavio pozitivan trend iz prethodnih godina - rekao je Muratović.

On je podsjetio da je pandemija koronavirusa već negativno uticala na turizam u svijetu, kao i da je Crna Gora bila među top pet najbrže rastućih turističkih destinacija, sa učešćem te oblasti u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznad 24%.

Muratović očekuje da će pandemija koronavirusa zbog toga značajno uticati na cjelokupnu crnogorsku ekonomiju.

- Uveliko pravimo strategiju za tekuću turističku sezonu, ali i za naredne i preostaje da vidimo koliko će sve ovo trajati. Dobra stvar je, ukoliko o tome nije sebično govoriti u ovom momentu, što se ovo dešava u predsezoni, a nadamo se da će se stvari ubrzo vratiti u normalu, kako bi se gubici što lakše sanirali - kazao je Muratović.

On je naveo da turistički objekti u Nikšiću ne rade zbog trenutne situacije, ali i da niko nije trajno zatvorio privatne smještajne kapacitete, već da će se spremno ući u predstojeću turističku sezonu.

- Nikšić raspolaže sa devet hotela i oko 45 registrovanih objekata privatnog smještaja. Situacija je neuporedivo bolja u odnosu na svega par godina unazad kada nijesmo imali na raspolaganju ni polovinu sadašnjih smještajnih kapaciteta - podsjetio je Muratović.

On je dodao da je osnovna djelatnost Turističke organizacije Nikšić promocija tog grada.

- Bili smo jedni od organizatora dvije značajne manifestacije u našem gradu na kraju prethodne godine, za čije smo održavanje obezbijedili skoro 50% ukupnih potrebnih finansija - saopštio je Muratović.

Turistička organizacija je usvojila program rada za ovu godinu, kao i izvještaj sa finansijskim dijelom za prethodnu godinu.

- Privodimo kraju redizajn loga, prikupljamo materijal za Katalog smještaja, radi se na popunjavanju sajta za koji očekujemo da će sredinom godine biti pušten u rad. Radimo na suveniru grada, za čiju izradu smo 80% potrebnih sredstava dobili od Nacionalne turističke organizacije (NTO), u planu je izrada nekoliko turističkih brošura, kao i mapa grada - saopštio je Muratović.

Turistička organizacija je realizovala i niz drugih aktivnosti usmjerenih na poboljšanje turističke prezentacije grada. U postojećoj situaciji pandemije Turistička organizacija posao obavlja uglavnom od kuće, ali su organizovana dežurstva, kako bi pružali informacije putem telefona, e-maila ili društvenih mreža.

- S obzirom na to da nema međunarodnih putovanja, prijave boravka turista su preusmjerene na Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), uz prethodni dogovor sa inspektorom za strance, sa kojim imamo izuzetnu saradnju. Ugostiteljski objekti su zatvoreni, pa imamo manje posla, ali ne možemo reći da i nas koronavirus nije poremetio u određenim planovima - saopštio je Muratović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.