Izvor: Mina | Ponedjeljak, 20.04.2020.| 10:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ako kriza potraje, svjetska ekonomija će skliznuti u recesiju - Ne treba isključiti mogući aranžman sa MMF-om

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Eventualni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i bilo kojom drugom svjetskom finansijskom institucijom ne treba isključivati, ocijenio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić i dodao da svjetska praksa ne poznaje sličnu situaciju.

On ne spori da crnogorska ekonomija može upasti u recesiju, kako smatraju MMF i Svjetska banka (SB), ali je uvijek skeptičan prema modelskim procjenama rasta i pada ekonomije u budućnosti, pišu Dnevne novine.

Kostić je ocijenio da Vlada postupa odgovorno i krizom upravlja na kvalitetan način, odnosno, vodi računa o pravednosti donijetih mjera.

On je rekao da su se ekonomisti na sastanku sa Vladom saglasili sa konceptom ekonomskih mjera koje je izvršna vlast donijela kao način odgovora na krizu, kao i onima koje se namjeravaju donijeti uz izvjesna lična nijansiranja svakog od njih.

- Uz to, upoznali smo se sa ozbiljnim objektivnim ograničenjima koja stoje na putu realizaciji namjeravanog odgovora na krizu i u skladu sa tim, na potrebu neophodne akcije i uključenosti svih društvenih činilaca u njeno rješavanje - rekao je Kostić.

Pored toga, kako je dodao, razmatrali su u naznakama viziju budućeg društveno-ekonomskog razvoja države kao i nominovanja ključnih sektora budućeg rasta i razvoja.

- Konačno, potreba za sličnim susretima u budućnosti i za komunikacijom na operativnom nivou je označena kao potencijalno dobra i korisna praksa - kazao je Kostić.

On je rekao da Vlada postupa vrlo posvećeno i odgovorno, krizom upravlja na kvalitetan način i što je posebno važno, vodi računa o pravednosti donijetih mjera.

- Ono što sam rekao na sastanku ponoviću i ovdje. Više sam nego zadovoljan izuzetno brzim i efikasnim odgovorom Vlade, prvim setom mjera. Mislim da je rijetko kad do sada bilo koja naša vlada tako brzo i efikasno reagovala na neki događaj. U datim okolnostima nije manje važna pravovremenost mjera od njihovog sadržaja - dodao je Kostić.

Prema njegovim riječima, mjere su ispravno koncipirane i targetirale su likvidnost i očuvanje radnih mjesta, što je od suštinske važnosti, a takođe je neobično važno da su mikro, mala i srednja preduzeća u prvom planu kao ključni stvaraoci dohotka u državi.

- Vlada radi u izuzetno uskom manevarskom prostoru, malo instrumenata ima na raspolaganju, suštinski samo fiskalne mjere, a ta jednostranost znači da bi bilo jasnije - plaćaju se obaveze, pri tome se trenutno ne prihoduje ništa ili gotovo ništa, a uz to treba da se pomogne privredi i građanima - objasnio je Kostić.

Kada je riječ o zaduživanju, Kostić smatra da mnogi koji koncipiraju mjere u salonskim uslovima gube iz vida operativnu komponentu i problem koji ona nosi, a to je da odmah trebaju obezbijediti sredstva i pomoći.

- Sredstva se mogu obezbijediti u nekom kasnijem roku, ali ako ih nemate sad štetu ne možete popraviti. Sa užasom ove dimenzije suočile su se najbogatije zemlje svijeta - dodao je Kostić.

On je kazao da bi, kada bi mjere mogle biti snažnije i eventualno više horizontalne, bilo bolje.

- Ali, radite sa onim sa čime raspolažete. Ne možemo ignorisati činjenice. Alternativa je zavaravanje - dodao je Kostić.

Sa drugim setom mjera, kako smatra, pomalo se kasni.

- Ali je, opet, obezbjeđivanje konsenzusa od velike važnosti radi homogenizacije društva. Za treći dio mjera se nadam da će biti podstičućeg a ne očuvajućeg karaktera - dodao je Kostić.

Prema njegovim riječima, svjetska ekonomija će, ako kriza potraje, skliznuti u recesiju.

- Naravno i naša. Dakle, sve je moguće. Zavisi od trajanja pandemije. Što se tiče eventualnog aranžmana sa MMF i bilo kojom drugom svjetskom finansijskom institucijom, apriori ne treba ništa isključivati jer svjetska praksa ne poznaje sličnu situaciju - kazao je Kostić.

- Treba ipak reći da se i MMF tokom vremena transformisao u manje rigidnu organizaciju, koja je nekad nametala jaka socijalna ograničenja državama i nerijetko griješila zbog toga, pa na taj način i bila označen kao izbor iz nužde. Danas je, ipak, drugačija organizacija pa je ne treba unaprijed isključiti pod uslovom da to ne znači gubljenje kormila upravljanja - zaključio je Kostić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE