NavMenu

Kriza dovela u pitanje opstanak kraft pivarstva u Crnoj Gori - Male pivare posmatrati kao najugroženija preduzeća u turizmu i ugostiteljstvu

Izvor: Mina Subota, 18.04.2020. 11:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kirill Z/shutterstock.com)Ilustracija
Država bi na male pivare, koje prave pivo na tradicionalan način, trebalo da gleda kao na najugroženija preduzeća u turizmu i ugostiteljstvu, jer je njihov posao 99% naslonjen na tu privrednu granu, smatraju vlasnici.

Predsjednik Udruženja kraft pivara Crne Gore, Srđan Jovović, kazao je da vjeruje da će Vlada i ministarstva ekonomije i poljoprivrede prepoznati važnost postojanja malih proizvođača piva, da će im pomoći da pristupe povoljnijim kreditima i osloboditi ih obaveza koje sleduju ugostiteljstvo, jer su poslovno naslonjeni na njih, piše Dan.

On je naveo da u Crnoj Gori posluje osam malih pivara - Mammut, Paun, PG pivo, Spuško pivo, Akademija piva, Mala novska pivara, Fabrika i Birhaus. Tih osam pivara zapošljava 60 radnika i sve su odložile obaveze po osnovu doprinosa, shodno jednoj od mjera Vlade za pomoć privredi.

Vlada je predlogom mjera, koje još nijesu usvojene, predvidjela subvencije za zarade zaposlenih u najugroženijim djelatnostima, koje bi pomogla sa 70 odsto neto minimalne zarade i otpisala im poreske obaveze.

- Naša borba je umnogome još veća jer preko puta imamo velike globalne proizvođače piva na našem tržištu koji ne dozvoljavaju da budemo prisutni u ugostiteljskim objektima, jer uslovljavaju vlasnike da drže isključivo njihov portfolio - rekao je Jovović.

On je dodao da oni opstaju zahvaljujući potrošačima koji sve više prepoznaju šta je pravo pivo.

- Uz sve te poteškoće i s obzirom na to da smo 99% naslonjeni na ugostiteljstvo i turizam, koji su već mjesec zatvoreni, blokirana su nam potraživanja jer ugostitelji nijesu u mogućnosti da plaćaju obaveze pošto nemaju prihoda. Samim tim su nam ugrožene i zalihe koje su već napravljene - saopštio je Jovović.

On je kazao da to dovodi do nemogućnosti izmirivanja zarada, sirovina, komunalija, struje, kao i do servisiranja kredita s obzirom na to da su svi u investicionom ciklusu ili su ga tek završili.

- Bojim se da ova globalna kriza može dovesti do gašenja naših pivara koje su započele jednu lijepu priču u Crnoj Gori - upozorio je Jovović.

On smatra da to nije problem samo u Crnoj Gori, već da je pivarstvo kao privredna grana ugroženo u čitavom svijetu i bilježi veliki pad u novonastaloj situaciji.

- Sa državom smo još prošle godine počeli razgovore oko smanjenja akcize za male proizvođače piva i to smo načelno dogovorili, ali njenu primjenu još čekamo - saopštio je Jovović.

U poslednje dvije godine otvoreno je osam kraft pivara, što ih čini najmlađom privrednom granom u Crnoj Gori. Početak zanatskog piva u Crnoj Gori, kako je podsjetio, bio je prije 30-ak godina i veže se za motel Glava Zete, gdje se pivo proizvodilo na tradicionalan način.

- U prošloj godini smo počeli i sa turističkim obilascima naših pivara, jer su mnogi turisti veliki ljubitelji dobrog piva i žele da piju pivo direktno iz pivarskih tankova. Članice udruženja su proizvele preko 30-ak različitih piva - naveo je Jovović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.