NavMenu

Nagrada PKCG za 2019. godinu - Laureati Budvanska rivijera, Goranović, CEDIS, M:tel i Dragan Bokan

Izvor: eKapija Srijeda, 15.04.2020. 11:10
Komentari
Podeli
(Foto: sondem/shutterstock.com)
Laureati nagrade Privredne komore Crne Gore za 2019. godinu su za uspješno poslovanje su Hotelska grupa Budvanska rivijera i Mesna industrija Goranović, za društvenu odgovornost Crnogorski elektrodistributivni sistem, za inovativnost - M:tel, te za unapređenje menadžmenta - Dragan Bokan, predsjednik Odbora direktora kompanije Voli Trade.

Odluku o laureatima donio je Odbor za dodjelu nagrada Privredne komore Crne Gore, na elektronskoj sjednici, a na osnovu konkursa koji je bio otvoren do 16. marta 2020. godine.

Kako je saopšteno iz PKCG, Budvanska rivijera je najveća hotelska grupacija u Crnoj Gori, u čijem sastavu posłuju hoteli Mogren i Aleksandar, rizort Slovenska plaža, te Palas i Castellastva u Petrovcu, sa ukupno 1.656 smještajnih jedinica.

- Brendiranjem svog turističkog proizvoda HG Budvanska rivijera je uspjela da se dobro pozicionira na turističkoj mapi Evrope, doprinoseći atraktivnosti naše turističke destinacije i otvaranju novih tržišta. Kontinuirano investiraju u podizanje kvaliteta usługe, što za rezultat ima rast zadovoljstva sve zahtjevnijih gostiju. Objekti Budvanske rivijerepružaju najrazličitije usluge odmora, rekreacije, zabave i opuštanja, a svi su prepoznatljiviji i u kongresnom turizmu - kažu iz PKCG.

Kako su istakli, odnos prema okolini i poslovanje u skladu sa trendovima održivog razvoja veoma su važni za Budvansku rivijeru, a velika pažnja se posvećuje očuvanju i afirmaciji kulturno istorijskih vrijednosti.

- Jedna su od rijetkih crnogorskih kompanija potpisnica Globalnog etičkog kodeksa za turizam, povelje koju je ustanovila Svjetska turistička organizacija. Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, među kojima se ističu priznanja turoperatora na osnovu ocjena gostiju. Ističe se društveno odgovornim poslovanjem i doprinosom razvoju društvene zajednice - smatraju u Komori.

Mesna industrija Goranović iz Nikšića, u vlasništvu porodice Goranović, posluje od 1986. godine. U početku se bavila otkupom i prodajom svježeg konzumnog mesa, dok su danas u njenom vlasništvu dvije fabrike - za proizvodnju suvomesnatih proizvoda i mesnih prerađevina, te savremena klanica za proizvodnju i prodaju svježeg konzumnog mesa, koje su 2017. godine dobile odobrenje Evropske komisije za poljoprivredu i bezbjednost hrane za izvoz proizvoda u EU.

- Kvalitet proizvoda je imperativ, pa MI Goranović posluje u skladu sa najpriznatijim svjetskim sistemima i standardima HACCP, ISO 9001/2015 i ISO 22000/2005. Proizvodnju realizuje po najsavremnijim tehnološkim procesima i upošljava stručne ljudi iz različitih oblasti, što rezultira prepoznatljivošću proizvoda i naklonošću potrošača, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Kompanija je izvozno orijentisana, tako da iz godine u godinu bilježi značajan rast izvoznih aktivnosti. U 2019. godini, od ukupne proizvodnje prerađevina od mesa na izvoz se odnosilo 31,92%, a cilj je da u narednim godinama čini 50% ukupne proizvodnje. U posljednje tri godine kompanija je investirala preko 6 mil EUR, prije svega u fabriku za proizvodnju trajnih proizvoda od mesa, čime je MI Goranović postala jedna od najvećih fabrika u ovoj djelatnosti - piše u saopštenju PKCG.

Crnogorski elektrodistributivni sistem, čija je osnovna djelatnost pouzdana i kvalitetna distribucija električne energije, a misija stalno ulaganje u mrežu i objekte i kontinuiran rad na unapređenju servisa, usvojio je društveno odgovorno poslovanje kao zlatni standard, kažu iz Komotr. Strateški pristup ovoj oblasti, ali i činjenica da se DOP u CEDIS-u tretira kao investicija a ne kao trošak, omogućili su od osnivanja kompanije, 2016. godine, realizaciju preko 150 projekata u vijednosti od oko 550.000 EUR, u oblasti obrazovanja, kulture, zdravstva, sporta, socijalne, dječije i zaštite životne sredine, a pružili su podršku i pojedincima, klubovima, savezima, NVO itd.

- Tokom 2019. godine CEDIS je realizovao 61 aktivnost iz oblasti društveno odgovornog poslovanja, u šta je uloženo više od 183.000 EUR. Posebno se izdvaja podrška takmičenju učenika srednjih stručnih škola "Energija u žici", zatim realizaciji 14 kulturnih aktivnosti, sportskim savezima, realizaciji projekta "Moje drvo" i slične. Nastavili su sa tradicionalnim pomaganjem zdravstvenog sistema, tačnije Kliničkog centra Crne Gore koji su do sada podržali sa preko 100.000 EUR. I u narednom periodu CEDIS će nastaviti da pruža podršku zajednici i doprinosi razvoju društva - ističu.

Kompanija M:tel, tokom 13 godina uspješnog poslovanja u Crnoj Gori, prepoznata je po kvalitetu usluga i inovativnosti na tržištu telekomunikacija. Više od 500 zaposlenih, koji su glavna vrijednost i snaga kompanije, posvećenim radom i idejama uspjeli su da početkom 2019. godine M:tel postave na lidersku poziciju operatora mobilne telefonije, kablovske televizije, te u uvođenju digitalnih servisa.

- Ključne vrijednosti koje baštine su posvećenost, povjerenje i inovativnost, a društveno odgovorno poslovanje je veoma važan segment korporativne strategije kompanije M:tel. Brojna priznanja za poslovanje i društvenu odgovornost potvrđuju da je 2019. do sada najuspješnija godina za ovu kompaniju. U 2019. godini realizovali su projekte: M:tel Digitalna fabrika, Startup Activator, Telemedicina, Elektronski protokol, Agro-meteo servis, SmartHome, Move, HbbTV i m:PAY, kojim su, između ostalog, ponudili inovativna rješenja za javni sektor, start-apove, poljoprivredu, digitalnu transformaciju zdravstva, te niz povoljnosti za individualne korisnike. Za ove aktivnosti, MTEL je izdvojio značajna sredstva, a projekte realizuju u saradnji sa resornim ministarstvima, crnogorskim naučno-obrazovnim institucijama i regionalnim partnerima - stoji u obrazloženju PKCG.

Dragan Bokan, predsjednik Odbora direktora kompanije Voli Trade, jedan je od najuspješnijih crnogorskih privrednika. Ove godine, kompanija Voli proslavlja četvrt vijeka od osnivanja kao najveći crnogorski privredni subjekt, primjer posvećenog i predanog rada, te uspješnog poslovanja u domaćim i regionalnim okvirima, zbog čega je Dragan Bokan do sada primio brojna priznanja.

- Njegova vizija i pravi odgovori na sve poslovne izazove rezultirali su razvojnim putem od male prodavnice u Podgorici do nacionalnog lanca marketa, dobro razvijene distribucije i logistike, logističko-otkupnog centra i sopstvene prozvodnje, predstavlja poslovnu strategiju kompanije koja posluje u skladu sa savremenim svjetskim tokovima, razvijajući se na zdravim osnovama i poslujući na transparentan način. Dragan Bokan pokazuje visok nivo senzibiliteta i odgovornosti prema društvenoj zajednici, tako da Voli dugi niz godina učestvuje u humanitarnim aktivnostima, pomaže zdravstvene ustanove, kao i ranjive kategorije stanovništva. U vremenu pandemije, kontinuirano opredjeljuje značajna sredstva za podršku zdravstvu i stanovništvu u stanju socijalne potrebe - kažu iz Komore

Iz PKCG ističu da će, zbog epidemije bolesti COVID-19, svečano uručivanje nagrada, koje se tradicionalno održava 21. aprila, na Dan Privredne komore, biće održano u naknadnom terminu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.