NavMenu

Tramp obustavio finansiranje SZO

Izvor: Beta Srijeda, 15.04.2020. 10:16
Komentari
Podeli
(Foto: Joseph Sohm/shutterstock.com)
Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da je naložio svojoj administraciji da obustavi finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) zbog načina na koji je reagovala na pandemiju koronavirusa, prenosi Glas Amerike.

Tramp je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući rekao da SZO "nije obavila svoju osnovnu dužnost i da mora da odgovara".

On je dodao je da je SZO promovisala "dezinformacije Kine o virusu" što je, kako je naveo, vjerovatno dovelo do veće epidemije nego što bi to u suprotnom bio slučaj.

SAD ukupno najviše doprinose SZO za koju su izdvojile više od 400 mil USD u 2019. godini, što je oko 15% budžeta SZO.

Odluka Bijele kuće da zaustavi finansiranje SZO je očekivana, s obzirom na to da je Tramp sve češće kritikovao tu organizaciju, dok je žestoko reagovao i na kritike načina koji je njegova administracija odgovorila na epidemiju.

Trampova odluka odmah je naišla na osude.

Predsjednica Američkog medicinskog udruženja Patris Heris ocijenila je da riječ o "opasnom koraku u pogrešnom smjeru koji neće olakšati nanošenje poraza kovidu-19" i pozvala predsjednika da je preispita.

Broj žrtava korona virusa u SAD premašio je 25.500, dok je zaraženo najmanje 600.000 ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Zvaničnici od Njujorka od Kalifornije razgovaraju o načinima da postepeno ukinu restrikcije i otvore svoje zajednice, ali dolaze u sukob sa predsednikom Trampom o tome - ko donosi tu odluku.

Predsjednik Tramp je ušao u konflikt sa nekim guvernerima o tome ko ima ovlašćenja da ponovo otvori zemlju.

Guverner Njujorka Endru Kuomo poručio je da predsjednik SAD nema totalna ovlašćenja.

- Mi nemamo kralja. Imamo predsjednika. To je velika odluka. Pobjegli smo od toga da imamo kralja i Džordž Vašington je bio predsjednik, a ne kralj Vašington. Stoga, predsjednik nema potpuno ovlašćenje - rekao je Kuomo u intervjuu za televiziju NBC.

U centru pažnje je pitanje kada početi sa povlačenjem restrikcija da bi se pokrenula ekonomija budući da je u Njujorku i drugim državama počeo da se smanjuje broj hospitalizovanih.


U međuvremenu, glavni vladin ekspert za zarazne bolesti Entoni Fauči rekao je u intervjuu za agenciju Asošijeted pres da Amerika još nema ključne procedure za testiranje i praćenje prenošenja bolesti da bi počela da otvara ekonomiju.

Fauči je naglasio da zvaničnici zaduženi za javno zdravlje moraju da budu u mogućnosti da brzo testiraju na virus, izoluju nove slučajeve i otkriju novozaražene pre ublažavanja postojećih restrikcija, navodi Glas Amerike.


Gutereš: Nije trenutak za smanjivanje finansiranja SZO

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da nije trenutak za smanjivanje finansiranja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) nakon odluke SAD o obustavljanju svog doprinosa.

- SZO mora biti podržana jer je apsolutno neophodna u svjetskim naporima da se pobijedi u ratu protiv Covid-19 - rekao je Gutereš.

On je naveo da će biti vremena da se kasnije razmotri "kako su reagovali svi oni koji su uključeni u krizu".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.