NavMenu

USSCG daje nove predloge za pomoć privredi - Vladine mjere sveobuhvatne, ali ih treba dopuniti

Izvor: Mina Nedjelja, 12.04.2020. 14:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Ekonomske mjera koje je Vlada predložila sveobuhvatne su i odražavaju cilj da budu očuvana radna mjesta kroz održavanje likvidnosti privrednih subjekata čije poslovanje je prekinuto ili trpi negativne efekte, ocijenjeno je iz Unije slobodnih sindikata (USSCG).

Iz USSCG su kazali da podržavaju predložene mjere, koje su nastale u periodu epidemije zarazne bolesti.

Takođe, predložili su da prvu mjeru, koja se odnosi na subvenciju za isplatu zarada zaposlenima u privrednim subjektima u zatvorenim djelatnostima, treba korigovati tako da se svim zaposlenima, koji rade u privrednim subjektima koji su u prethodnoj godini ostvarili dobit do 30.000 EUR ili su poslovali sa gubitkom, subvencionira zarada u visini 70% prosječne zarade i 100% poreza i doprinosa na taj iznos.

Oni predlažu da se zaposlenima, koji rade u privrednim subjektima koji su prethodne godine ostvarili dobit veću od 30 hiljada EUR subvencionira zarada u visini 10O% bruto minimalne zarade u Crnoj Gori.

- Predlažući ovu korekciju u potpunosti smo svjesni činjenice da ona značajno povećava finansijski izdatak za predloženi set mjera i da, na drugoj strani, treba voditi računa o održivosti budžeta, ali ga smatarmo nužnim i opravdanim iz više razloga - ocijenili sui z USCG-a.

Suštinski cilj te mjere je, kako su naveli, da se, u periodu zabrane djelatnosti, tim zaposlenima obezbijede sredstva za zadovoljenje osnovnih životnih potreba.

Iz USSCG-a su objasnili da sve to zaposleni ne mogu obezbijediti sa iznosom od cca 160 EUR, koliko je predložila Radna grupa.

Prema njihovim riječima, treba imati u vidu da ti zaposleni i njihove porodice, pogotovu u vremenu zabrane kretanja, nemaju drugih izvora prihoda, kao i da su mnoge porodice pogođene jer su, često, izdržavaoci zaposleni u zatvorenim ili ugroženim djelatnostima, ili su ostali bez ikakvog primanja jer su bili u faktičkom radnom odnosu.

- Mjeru koja se odnosi na subvenciju za isplatu zarada zaposlenima koji su upućeni u samoizolaciju ili karantin i zaposlenima koji su koristili plaćeno odsustvo kao roditelji djeteta koje nije starije od 11 godina, takođe treba korigovati, tako da Fond za zadravstveno osiguranje ili centri za socijalno staranje refundiraju poslodavcima iznos naknade zarade - naveli sui z USSCG-a.

Ta zarada, kako su pojasnili isplaćuje se prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju za zaposlene koji se nalaze na privremenoj spriječenosti za rad uslovljenom karantinskom bolesti.

Prema njihovim riječima, obje prethodno navedene mjere moraju obuhvatiti subvencije zarada zaposlenih za mjesec mart, to jest od trenutka uvođenja privremenih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti uvesti novu.

Iz USSCG-a su kazali da je potrebno uvesti mjeru koja bi podrazumijevala obavezu poslodavaca u ugroženim djelatnostima da zaposlenima, koji su angažovani po ugovorima o radu na određeno vrijeme, produže ugovore o radu za 90 dana uz obavezu države da poslodavcima subvencioniše zarade u iznosu 100% bruto iznosa minimalne zarade.

Takođe treba uvesti mjeru kojom bi država dala garanciju preduzetnicima, mikro i malim preduzećima, koji nemaju kolateral, za uzimanje kredita kod IRF-a, a koji su u prethodnom periodu uredno izmirivali poreske obaveze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Mjeru, kojom je nezaposlenima na evidenciji Zavoda za zapošljavanje opredjeljena jednokratna novčana pomoć od 50 EUR, treba korigovati tako da se sa tom pomoći obuhvate korisnici invalidske, srazmjerne i porodične penzije, koji primaju penziju manju od 128,28 EUR.

Iz USSCG su rekli da prva mjera podrške penzionerima sa najnižim penzijama nije obuhvatila naprijed navedene korisnike penzija od kojih veliki broj njih prima penziju i ispod 100 EUR.

Oni smatraju da to navedenu mjeru čini nepravednom i nepotpunom, jer nije postignut krajnji cilj koji se sa njom želio postići, a to je jednokratna novčana pomoć najugroženijim penzionerima u vremenu izolacije.

Mjerom jednokratne pomoći od 50 EUR posebno bi morala biti obuhvaćene osobe kojima, nakon 13. marta nijesu produženi ugovori o radu na određeno vrijeme, a koji zbog nastale situacije nijesu u mogućnosti da se prijave na evidenciju nezaposlenih.

- Mjeru kojom su predviđene olakšice za izmirivanje računa za električnu energiju za socijalno ugrožena domaćinstva treba korigovati na način da se u periodu trajanja epidemije za 50% umanje cjelokupnog iznosa računa za električnu energiju i vodu, i proširiti je na domaćinstva čiji zaposleni rade u zatvorenim djelatnostima - naveli su iz Unije.

Takođe je potrebno apelovati na sve privredne subjekte koji su poslovali sa profitom, da dobit ostvarenu u prošloj godini reinvestiraju u privredu.

Iz USSCG-a su kazali da očekuju da subvencije za neto zarade budu isplaćivane preko tekućih računa zaposlenih.

- Očekujemo da ćete prije usvajanja seta mjera organizovati još jedan krug konsultacija sa socijalnim partnerima, te da ćete nas, kao socijalnog partnera, aktivno uključiti prilikom koncipiranja novih ili korigovanja postojećih mjera - naveli su iz USSCG-a.

Oni su pozvali Vladu da u trajanja epidemije koronavirusa istraje na programu podrške poslodavcima u cilju očuvanja radnih mjesta, a da sredstva obezbijedi iz donacija i preusmjeravanjem budžetskih sredstava namijenjenih za kapitalne investicije, tekuće rezerve, izdatke za građevinske objekte i drugo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Podgorica i dalje čeka Starbucks

Iako je najavljeno da će početkom ove godine Podgorica dobiti prvu kafeteriju čuvenog američkog lanca Starbucks, to se ni do sredine aprila nije desilo. Iz kompanije Zeren, koja je vlasnica franšize Starbucks, portalu Investitor.me nijesu odgovorili na pitanja poslata na dostupnu e-mail adresu, u vezi aktivnosti i konačnog datuma otvaranja kafeterije. Mustafa Yiğit, izvršni direktor Zerena, najavio je otvaranje prve Starbucks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.