NavMenu

Uticaj pandemije na crnogorski energetski sistem indirektan - Pojeftinjenje struje zavisi od pada cijena na referentnim tržištima

Izvor: Mina Nedjelja, 12.04.2020. 11:55
Komentari
Podeli
(Foto: west cowboy/shutterstock.com)
Struja bi u Crnoj Gori mogla pojeftiniti ukoliko dođe do stabilnog pada cijena električne energije na referentnim tržištima, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

- Trend na referentnim tržištima ukazivao je na tu mogućnost, ali veoma kratko. Nakon kratkotrajnog pada, trenutne cijene vrlo malo odstupaju od očekivanja prije početka pandemije koronavirusa - rekli su predstavnici Ministarstva ekonomije agenciji Mina-business.

Oni su dodali da bi se, ukoliko dođe do stabilnog pada cijena električne energije na referentnim tržištima, to moglo odraziti i na pojeftinjenje u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva su naveli da je uticaj pandemije koronavirusa na crnogorsko energetsko tržište indirektan, preko uticaja na globalna tržišta.

- Snabdijevanje crnogorskih potrošača električnom energijom je uredno i stabilno, s obzirom na to da u potpunosti zadovoljavamo sopstvene potrebe domaćom proizvodnjom - rekli su iz Ministarstva.

Oni su saopštili da su po pitanju cijena uočljiva kolebanja na tržištu električne energije, ali i nafte i naftnih derivata, zbog čega smatraju da je nezahvalno davati bilo kakve prognoze.

Iz Ministarstva su kazali da je trenutno stanje zaliha nafte i naftnih derivata komercijalnih snabdjevača u Crnoj Gori apsolutno zadovoljavajuće.

Cijene svih vrsta goriva u Crnoj Gori su od uvođenja Vladinih mjera za suzbijanje širenja epidemije koronavirusa snižavane dva puta zaredom, što je direktna posljedica dramatičnog pada cijena na referentnim tržištima.

- Cijena eurodizela u Crnoj Gori je danas oko 25% niža nego prije samo mjesec. Trenutno je niža nego u svim susjednim državama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, kao tradicionalno najjeftinije tržište u regionu - rekli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je to posljedica i činjenice da su cijene u Crnoj Gori direktno vezane za cijene na referentnim tržištima.

- Svaka promjena količina proizvedene nafte zasigurno se odražava na njenu cijenu. Koliko je nezahvalno prognozirati kretanje cijena u normalnim okolnostima, toliko je nezahvalnije prognozirati u prilikama u kojima se mjerama na suzbijanju pandemije dramatično utiče na potrošnju nafte - naveli su predstavnici Ministarstva ekonomije.

Oni su saopštili da su najočigledniji primjer restrikcije u transportnoj industriji, kao najvećem konzumentu nafte.

- Jasno je da će države proizvođači nafte učiniti što je u njihovoj moći da se cijena podigne do određenog nivoa, ali je zaista neizvjesno da li tradicionalni mehanizmi, poput dogovora o smanjenju proizvodnje na nivou Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) ili OPEC+ grupe, mogu dati dosadašnje rezultate - rekli su iz Ministarstva.

Oni su poručili da je, ipak, najvažnije da je snabdijevanje naftom i naftnim derivatima u Crnoj Gori uredno i da su cijene daleko ispod višemjesečnog maksimuma, te da nema indicija da bi se u skorije vrijeme mogle vratiti na taj nivo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.