NavMenu

Oporavak turizma zavisiće od trajanja krize - Usvojene ekonomske mjere značajan podsticaj poslodavcima da zadrže radnike

Izvor: Mina Petak, 10.04.2020. 15:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrey Burmakin/shutterstock.com)Ilustracija
Ekonomske mjere koje je Vlada predložila u cilju ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa značajan su podsticaj poslodavcima u njihovim nastojanjima da zadrže zaposlene, saopštio je predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG), Ranko Jovović.

On je agenciji Mina-business kazao da su predložene mjere kratkoročne i rezultat su nastojanja Vlade da pomogne koliko je moguće u ovom trenutku. Isti cilj, prema njegovim riječima, ima i nastavak već usvojenih mjera po pitanju moratorijuma na poreze i doprinose i kredite.

- Ipak, treba imati u vidu da će se posljedice izazavane sadašnjom situacijom najsnažnije i najduže osjećati u turizmu, budući da je pandemija pogodila cijeli svijet, a da Crna Gora zavisi od dolaska stranih gostiju - naveo je Jovović.

Građani se, kako je dodao, prvo odriču putovanja u situaciji kada im se platežna moć smanjuje, pa će oporavak zavisiti od razvoja situacije na globalnom nivou.

- Ukoliko se pandemija suzbije u kraćem periodu, prognoze su da će se posljedice u turizmu osjećati najmanje do proljeća naredne godine. U skladu sa tim, očekujem da će Vlada pratiti razvoj situacije i usvajati nove mjere u cilju dugoročnije podrške turizmu i ugostiteljstvu, kako bi se u narednim godinama nastavili trendovi rasta u tom sektoru - rekao je Jovović.

U sektoru turizma je, prema zvaničnim statsitičkim podacima iz februara, stalno zaposleno oko 14,5 hiljada radnika ili ukupno 25.000, računajući i angažovane tokom ljetnje sezone.

Jovović je vlasnik kompanije Comp comerc iz Nikšića, koja ima 350 stalnih radnika angažovanih u hotelima Onogošt, Ski centru Vučje, Lighthouse u Igalu, Gradskoj kafani u Herceg Novom i restoranu Forest u Podgorici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Objavljen novi poziv za zemljište u biznis zoni Babića Polje u Mojkovcu - Budućim investitorima obezbijeđene značajne olakšice

Opština Mojkovac objavila je novi javni poziv za zakup zemljišta u okviru biznis zone Babića Polje. U zakup se daje parcela površine 1.904 m2, na period od 10 godina sa mogućnošću produđenja na još 10 godina. Kako je navedeno, otvaranje biznis zone planirano je za potrebe podsticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.Za potencijalne investitore za poslovanje u biznis zoni Opština je obezbijedila i određene olakšice. To je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.