Izvor: Beta | Petak, 10.04.2020.| 09:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ministri finansija EU postigli dogovor - Za članice teško pogođene krizom 500 mlrd EUR, korona obveznice odbijene

(Foto: Pixabay.com/Capri23auto)
Ministri finansija zemalja EU postigli su dogovor o paketu pomoći vrijednom 500 mlrd EUR za evropske zemlje teško pogođene pandemijom korona virusa.

Predsjednik Evrogrupe Mario Senteno objavio je da je dogovor postignut posle maratonskih diskusija u Briselu, prenosi BBC.

Ministri međutim nisu prihvatili zahtev Francuske i Italije da članice Unije podele troškove nastale zbog krize, izdavanjem takozvanih "korona obveznica".

Evropska centralna banka pozvala je na odobravanje paketa pomoći do 1.500 mlrd EUR, procijenivši da će toliki iznos biti potreban za saniranje posljedica krize. Uprkos tome, francuski ministar finansija Bruno Le Mer pozdravio je sporazum koji je opisao kao najvažniji ekonomski plan u istoriji EU.

Ministri su bili blizu dogovora i u srijedu, ali pregovori ipak nisu bili uspješni zbog spora između Italije i Holandije koja se najviše protivi izdavanju "korona obveznica".

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa ukazala je na duboke podjele u Evropi, pošto Italija i Španija optužuju sjeverne države na čelu s Njemačkom i Holandijom da nisu dovoljno solidarne.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.