Izvor: Tanjug | Petak, 10.04.2020.| 09:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Postignut sporazum o smanjenju proizvodnje svjetske nafte - U maju i junu dnevno 10 miliona barela manje

(Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)
Organizacija proizvođača nafte OPEK i proizvođači koji nisu članice te grupacije (OPEK+) postigli su dogovor o smanjenju proizvodnje za 10 miliona barela dnevno tokom maja i juna ove godine, s ciljem da se izazivanjem vještačke nestašice na tržištu izazove poskupljenje "crnog zlata" čija je cijena zbog pandemije koronavirusa pala na nezapamćeni minimum, saopšteno je danas iz sedišta OPEK-a u Beču.

Smanjenje proizvodnje će biti ublaženo u periodu jun-decembar 2020. godine na osam miliona barela dnevno, a potom na šest miliona barela u periodu januar-april 2021. godine.

Sledeća video konferencija OPEK+ najavljena je za 10. jun, a prema pisanju Rojtersa, cijene sirove nafte su već skočile za 12% nakon vesti da su se OPEK i drugi proizvođači, sa Rusijom na čelu, dogovorili o smanjenju proizvodnje.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da su glavne zemlje proizvođači nafte, Rusija i zemlje OPEC-a, vrlo blizu dogovora kojim bi bio sprečen dalji pad cene tog energenta.

Tramp je posle sinoćnjeg razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i saudijskim kraljem Salmanom rekao da se u ovom trenutku proizvode velike količine nafte koje nikome ne trebaju.

Tramp je dodao da će i SAD smanjiti proizvodnju nafte, prenosi AP.

- Moramo da spriječimo dalji pad cijena, jer će u suprotnom naša naftna industrija propasti - zaključio je Tramp.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.