Izvor: eKapija | Četvrtak, 09.04.2020.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stupio na snagu ugovor o zakupu Oboda - U narednih 30 godina kompleks na Cetinju u rukama kanadsko-crnogorskog konzorcijuma

(Foto: YouTube/screenshot)
Ugovor o tridesetogodišnjem zakupu nepokretnosti Oboda stupio je na snagu, nakon što je konzorcijum koji čine kanadska kompanija Eviana Health Corporation, Montenegro Bio Science d.o.o. i Ramel d.o.o. ispunio sve zakonom propisane obaveze.

Time su ispunjeni uslovi da prostor nekadašnjeg regionalnog giganta u proizvodnji bijele tehnike dobije novu namjenu, koja bi u prvom redu trebalo da utiče na povećanje privredne aktivnosti na Cetinju i generiše nova zapošljavanja.

- Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su nepokretnosti Oboda od danas u dugoročnom zakupu. Uspješno smo priveli kraju ovu poslovnu aktivnost koja bi trebalo da dà novi zamajac razvoju grada, utiče na stabilizaciju lokalnih finansija i što je najvažnije obezbijedi posao za najmanje 100 naših sugrađana i sugrađanki - kazao je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan, navodi se na sajtu Prijestonice.

Konzorcijum će se baviti uzgojem industrijske konoplje i ekstrakcijom ulja CBD iz suvog cvijeta industrijske konoplje za industrijske i prehrambene svrhe.

- Projekcije su da će ova grana industrije na globalnom nivou narednih godina imati stabilan rast, što nas dodatno učvršćuje u uvjerenju da smo sklopili dobar poslovni aranžman - kazao je Kašćelan.

Konzorcijum se obavezao da u periodu od dvije i po godine od potpisivanja ugovora investira najmanje 10 miliona eura, te da izdvaja na račun Prijestonice minimalno 10 odsto od ostvarene neto dobiti. Zakupac se obavezao da plaća i mjesečni zakup, odnosno da po tom osnovu godišnje uplati na žiro račun Prijestonice 660.000 EUR.

Prijestonica Cetinje je sa Konzorcijumom potpisala ugovor o zakupu 4. marta 2020. godine, a stupio je na snagu 8. aprila 2020. godine. Konzorcijum je dostavio i dvije garancije - činidbenu za ispunjenje investicije vrijednu 300.000 EUR, kao i garanciju za plaćanje zakupnine. Nakon stupanja ugovora na snagu, načinjen je zapisnik o primopredaji imovine, čime je i formalno-pravno zakupac ušao u posjed imovine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.