NavMenu

Promijenjen način rada na graničnim prelazima - Pojednostavljene carinske procedure za pošiljke hrane, sredstava za dezinfekciju, medicinske opreme...

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.04.2020. 15:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ververidis Vasilis/shutterstock.com)Ilustracija
I pored novonastalih okolnosti robni promet se neometano odvija, pa je carinska služba Crne Gore prisutna na otvorenim graničnim prelazima 24 sata, saopšteno je iz Uprave carina.

Na graničnom prelazu Ilino Brdo, kao i na ostalim otvorenim prelazima, privremene mjere Uprave carina se odnose na stavljanje ključnih pošiljki u slobodan promet na samom graničnom prelazu.

- To su pošiljke osnovnih životnih namirnica i sredstava za higijenu. Procedura rada na graničnim prelazima u vrijeme opasnosti širenja korona virusa je drugačija. Za pošiljke hrane, hrane za životinje, sredstava za higijenu, sredstava za dezinfekciju i zaštitne opreme važe pojednostavljene carinske procedure, ukoliko su ispunjeni prethodni uslovi, a sve u cilju smanjenja rizika importovanja koronavirusa u Crnu Goru - saopšđteno je iz Uprave carina.

Kako ističu, roba direktno sa graničnog prelaza ide primaocu, bez odlaska i dodatnog zadržavanja na carinskom terminalu. Ukoliko primalac, iz bilo kojeg razloga želi uskladišti robu, takođe je omogućeno da roba ide direktno u skladište, dok se sve carinske procedure kroz carinsko-informacioni sistem obavljaju u nadležnoj ispostavi.
UC

Ovim mjerama, kažu, osim što je postignut glavni cilj sprečavanje unosa i širenja virusa smanjenjem kretanja prevoznih sredstava unutar granica Crne Gore, umanjeni su su i troškovi odlaska i zadržavanja na carinskom terminalu.

- Na graničnom pelazu Ilino Brdo, u prethodnom periodu, zabilježen je povećan promet roba u odnosu na isti period prošle godine. Uvoz osnovnih životnih namirnica i sredstava za higijenu preovladava u strukturi uvezene robe, a u odnosu na isti period prethodne godine uvećan je za 60 %. Pošiljke osnovnih životnih namirnica pristižu najčešće iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke i Francuske. Preduzimaju se sve mjere da transport funkcioniše bez zadržavanja na graničnim prelazima i da se privredna aktivnost nastavi u što normalnijem obimu, jer je snabdijevanje građana i privrede od vitalnog značaja - zaključuju iz Uprave carina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.