Izvor: Mina | Četvrtak, 09.04.2020.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sledeći set mjera da se fokusira na mala i srednja preduzeća - Razvoj poljoprivrede može biti dobra alternativa uvozu

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Postojeći set Vladinih ekonomskih mjera bio je pravovremen, ali sada se mora operacionalizovati novi koji bi bio usmjeren na očuvanje ekonomske supstance mikro, malih i srednjih preduzeća, ocijenio je ekonomski analitičar, Vasilije Kostić.

- Pandemija i virus će proći, ali ukoliko ta preduzeća ne prežive, imaćemo dugoročno strateški problem sa ekonomskih rastom i razvojem - rekao je Kostić u intervjuu za Infobiro.

Prema njegovim riječima, ono što je u ovakvim situacijama izuzetno značajno, a malo se obraća pažnja, jeste energičnost djelovanja.

- Vlada je to vrlo dobro uradila, odnosno odmah, neposredno nakon izbijanja krize, objavila je paket mjera koji nije za potcjenjivanje i nije beznačajan. Rekao bih da je u tom momentu daleko veća korist od samog paketa bilo to što je taj paket mjera objavljen i što su crnogorski privrednici mogli da shvate da nijesu sami i da će imati podršku Vlade - saopštio je Kostić.

Sadržaj tih mjera je, kako je ocijenio, bio vrlo dobro operacionalizovan, u smislu da je bio fokusiran na očuvanje radnih mjesta i likvidnosti preduzeća.

Kostić je podsjetio da je struktura crnogorske ekonomije takva da oko 70% bruto domaćeg proizvoda ostvaruju mikro, mala i srednja preduzeća i da je to orijentir na koji treba da bude fokusiran drugi set mjera.

- Vlada, iako je to lakše reći nego uraditi, mora operacionalizovati set mjera da bude usmjeren upravo na očuvanje ekonomske supstance tih preduzeća. U ovom momentu je od izuzetne važnosti da se odmah donese drugi set mjera, odnosno da se pravovremeno reaguje - rekao je Kostić.

Prema njegovim riječima, ukoliko ne bude dobro tajmiran taj set mjera, može se desiti da to ne bude imalo značaja.

Mjere, kako smatra Kostić, moraju biti selektivne, i usmjerene na ona mikro, mala i srednja preduzeća koja trpe najveće udare i koja su izložena.

- Nije vrijeme za uravnilovku i redistribuciju - svima jednako. Vrijeme je za pravedno postupanje i to je u skladu sa opterećenjima koje je ova kriza nametnula - poručio je Kostić.

On je kazao da su crnogorski resursi izuzetno ograničeni i da zbog toga moraju biti pažljivo raspoređeni i usmjereni.

- Mi gotovo da nemamo prava na grešku, jer nemamo drugih resursa i izvora. Osim ekonomskog liderstva i vođstva u ovakvoj situaciji izuzetno je važno da se mobilišu svi ekonomski subjekti i sva nacija i da djelujemo ka realizaciji tog cilja - rekao je Kostić.

Vasilije Kostić (Foto: YouTube/screenshot)
On je, komentarišuću mogućnost recesije zbog pojave koronavirusa, naveo da sve zavisi od toga koliko će pandemija trajati.

- Ukoliko pandemija ne bude trajala dugo, onda i svjetska ekononija može da se izvuče bez recesije. Ono što je ohrabrujuće je da se Kina, koja učestvuje sa preko 16% u ukupnoj svjetskoj ekonomiji, već polako otvara i to može da bude kontrateg na putu ka recesiji - smatra Kostić.

Govoreći o poljoprivrednom sektoru koji bi, prema nekim procjenama, mogao da bude pokretač oporavka nakon krize, Kostić je rekao da treba znati kakve su karakteristike crnogorske poljoprivrede.

- U svakom slučaju razvoj crnogorske poljoprivrede, u koju se sve više ulaže, mogao bi biti dobra alternativa uvozu, pod uslovom da naši poljoprivredni proizvođači budu produktivni u onoj mjeri koliko su to svjetski proizvođači - dodao je Kostić.

On je rekao i da se razvojem samo poljoprivrednog sektora, bez industrijskog i uslužnog, nijedna zemlja nije obogatila.

Kostić smatra da je teško i nezahvalno komentarisati mogućnost otpuštanje radnika zbog aktuelne situacije.

- Ako kriza ne bide dugo trajala, a mjere budu dobre i operacionalizovane, neće biti potrebe za otpuštanjima, ako Vlada uspije da refundira preduzećima određeni iznos sredstava. Poslodavci su svjesni da se dobra radna snaga i kadar stvara godinama i da su ovo vanredne situacije, u kojima je bitno da očuvaju svoj kadar - rekao je Kostić.

Mjere opreznosti će, kako je ocijenio, ostati na snazi i poslije objave da je sve završeno, ali se u tom periodu mogu u pažljivim oblicima kombinovati ekonomske aktivnosti.

On smatra i da je realno očekivati smanjenje zarada.

- U ekonomskoj istoriji nije nezabilježeno da poslodavci prepolove zarade kako ne bi bilo otpuštanja, tako da svi podnesu krizu u kompaniji, a da se očuvaju radna mjesta. Potpuno je logično očekivati da se zarade ne mogu isplaćivati u punom iznosu, već da će to biti jedan dio, ali to je naravno ograničenog trajanja - naveo je Kostić.

On je rekao da ne vjeruje da će poslije pandemije koronavirusa biti mjera štednje.

- Poslije ovoga je potreban dinamičan ekonomski oporavak. Vjerujem u tu varijantu i vjerujem da će kriva ekonomskog oporavka ići isto onako brzo kao što je opala, u obliku slova V, jer je ovo eksterni šok - kazao je Kostić.

On je rekao da će se ekonomija dinamično oporaviti onoga momenta kada se ograde skinu i otklone.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.