NavMenu

Država priprema novi paket mjera podrške privredi i građanima - Šta predlaže PKCG?

Izvor: Vijesti Srijeda, 08.04.2020. 11:36
Komentari
Podeli
(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Jedna od novih mjera koju država treba da razmotri za podršku građanima i privredi, u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa, je mogućnost isplate bruto najniže zarade poslodavcima koji posluju u najugroženijim sektorima, pri čemu bi poslodavac imao obavezu da zaposlenima isplati razliku do pune plate. Navodi se primjer da bi za 25.864 zaposlena, kojima bi država subvencionirala dio plate u iznosu od 222 EUR, mjesečni trošak bio 5,74 mil EUR.

To piše u predloga dodatnih mjera podrške privredi za suzbijanje posljedica pandemije koronavirusa, u koju Vijestiimaju uvid. Dokument sadrži moguće mjere na državnom i na lokalnom nivou i to su predlozi Privredne komore (PKCG).

IRF da refinansira kredite

Novi paket mjera Vlade bi, prema informacijama Vijesti, trebalo da se utvrdi do kraja ove radne sedmice, a prije usvajanja moraju da obave konsultacije sa socijalnim partnerima - sindikatima i Unijom poslodavaca.
Premijer Duško Marković je 30. marta formirao Radnu grupu za pripremu predloga novog paketa mjera u kojoj su predstavnici Vlade, PKCG, Zajednice opština i Investiciono-razvojnog fonda.

U Privrednoj komori smatraju da na državnom nivou treba firmama koje plaćaju porez na dobit u šest mjesečnih rata odložiti plaćanje za tri mjeseca, te nakon toga omogućiti plaćanje u šest rata bez kamate.

Preporučuju da se kod IRF-a razmotri mogućnost refinansiranja kredita bez naknade u sektorima turizma, proizvodnje i prerade, kao i da se ubrzaju procedure IRF-a za obezbjeđenje kredita za obrtna sredstva (nabavku repromaterijala), bez kojih će biti ugrožen proces proizvodnje i buduće poslovanje kompanija.

Odgoditi plaćanje vode, struje...

- Za plaćeno odustvo za roditelje djece do 11 godine razmotriti mogućnost da ga refundira država u iznosu minimalne/najniže zarade. Limit izloženosti carinske garancije za odloženo plaćanje carinskog duga sa 30 dana produžiti za vrijeme trajanja novonastale situacije i privremenih mjera. Razmotriti mogućnost obustave svih mjera prinudne naplate (izvršenja) i nastupanja zastoja zastarjelosti dok traje epidemija. Za kompanije iz sektora drvoprerade razmotriti mogućnost odlaganja plaćanja naknade za korišćenje šuma na 90 dana. Odložiti obavezu plaćanja koncesionih naknada na period od 90 dana. Smanjiti kamatnu stopu na poreska potraživanja za 50% i u cilju povećanja likvidnosti skratiti rok povraćaja PDV-a na 30 dana - predlozi su PKCG.

PKCG od opština traži oslobađanje poreza za nepokretnosti za period od 90 dana, odnosno, 25% godišnjeg iznosa.

- Pošto se ovaj porez plaća u dvije rate 30. juna i 31. oktobra, odložiti plaćanje prve rate do 30. septembra, a druge rate do 31. decembra - stav je PKCG.

Ta organizacija od opština traži da na 90 dana omoguće oslobađanje plaćanja svih opštinskih taksi (administrativne, komunalne takse) i naknada (pristup putu i sl.), plaćanja zakupa poslovnih prostora i terasa u vlasništvu opštine za privredne subjekte koji ne obavljaju djelatnost, oslobađanje firmi od plaćanja računa za odvoz smeća. Preporučuju i odlaganje plaćanja troškova vode i struje na period od 90 dana, a koji bi se otplaćivali u šest mjesečnih rata zaključno sa krajem decembra ove godine.

Preporuka PKCG je i da poslodavci koji ne poštuju mjere Nacionalnog korodinacionog tijela ne budu korisnici pomoći.

Unaprijedite prve mjere kod kamata, poreza, zakupa, procedura kod fonda

PKCG ima i predloge u okvru prvog paketa mjera koji je Vlada donijela, pa smatra da mjeru odlaganje poreza i doprinosa na 90 dana treba razraditi po sektorima i podsektorima u smislu da sektori i/ili podsektori koji posluju nemaju pravo odlaganja, a ostalima omogućiti plaćanje odloženih obaveza u više mjesečnih rata.

- Moratorijum na kredite kod poslovnih banaka - još jednom preispitati odluku obračunavanja kamata tokom moratorijuma, ukiniti kamate ili ih obračunavati u iznosu od 50% od ugovorene kamatne stope za period od tri mjeseca. Za kredite kod IRF-a pojednostaviti procedure posebno za male iznose te omogućiti da se krediti odobravaju za bruto zarade i ostale troškove poslovanja (plaćanja dobavljačima, zakup, troškovi vode, struje...). Uz to, iz portfolija isključiti firme na čije poslovanje nije uticala aktuelna situacija - navodi PKCG.

Sugestija je i da se mjera odlaganja plaćanja zakupa nepokretnosti u državnoj svojini preinači u oslobađanje tokom epidemije, kao i da se uključi oslobađanje kod zakupa zemljišta na graničnim prelazima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.