NavMenu

Banke očekuju manje zahtjeva za investicione i rast kredita za likvidnost - Važno pojednostaviti procedure

Izvor: Mina Srijeda, 08.04.2020. 11:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: love work 51/shutterstock.com)Ilustracija
U uslovima pandemije koronavirusa najbitnije je brzo reagovati i pojednostaviti procedure odobravanja kredita za likvidnost, kako bi se pomoglo preduzeću i smanjila mogućnost otpuštanja zaposlenih, saopštili su crnogorski bankari.

Oni su Pobjedi kazali da očekuju smanjenje tražnje investicionih i povećanje kredita za likvidnost.

Predstavnici NLB su rekli da su sa većinom klijenata zajednički definisali plan mjera podrške da preduzeća lakše prevladaju moguće probleme sa likvidnošću.

- Analizom smo utvrdili da je u ovom momentu najbitnije brzo reagovati, kao i pojednostaviti proceduru za odobravanje kredita za privrednike i zaposlene u njihovim preduzećima. Posebna kreditna linija za likvidnost je operativna po posebnim cjenovnim uslovima, a za te kredite ne naplaćujemo troškove obrade - saopštili su iz NLB-a.

Oni su dodali da su na taj način omogućili klijentima da lako dođu do likvidnih sredstava čime su smanjili mogućnost za eventualne otkaze.

U NLB-u su, kako tvrde, pojednostavili realizaciju kredita bez dolaska u banku, kako bi doprinijeli čuvanju socijalne distance i preporuka Instituta za javno zdravlje.

Oni su kazali da nemaju kompletnu sliku za mart, jer se samo pola mjeseca radilo u izmijenjenim uslovima.

- Izvjesno je da će doći do usporavanja kreditne aktivnosti kod investicionih kredita, dok će doći do povećanja obima kreditiranja za likvidnost - objasnili su iz te banke.

Predstavnici CKB su saopštili da je njihov glavni zadatak da obezbijede likvidnost privrede i nađu najbolje rješenje za klijente na individualnoj osnovi, u skladu sa njihovim potrebama i procedurama. I oni smatraju da im se smanjila potražnja za kreditima.

- To je i očekivano, imajući u vidu ekonomsku neizvjesnost u predstojećem periodu, izazvanu pandemijom. Najveći broj zahtjeva klijenata u drugoj polovini marta se odnosi na moratorijum - naveli su iz CKB-a.

Predstavnici Addiko banke saopštili su da im je prioritet sprovođenje dogovorenih mjera, ali i da razmišljaju o olakšicama.

- Dosta toga će zavisiti od razvoja okolnosti, trajanja vanredne situacije i uticaja koji bude imala na cjelokupnu ekonomiju u zemlji. U ovim okolnostima, prioritet je sprovođenje usvojenih mjera za ublažavanje posljedica pandemije. Svakako da razmišljamo i o olakšicama koje možemo ponuditi klijentima da prevaziđu poteškoće i nakon isteka moratorijuma, te razmatramo dodatne povoljnosti u vidu restrukturiranja njihovih obaveza - rekli su iz Addiko banke

Oni su najavili da će u skladu sa budućom situacijom i potrebama pripremiti adekvatnu ponudu klijentima nakon isteka kriznog perioda. I u toj banci su registrovali očekivani pad kreditne aktivnosti.

Iz Hipotekarne banke ranije su saopštili da će u narednom periodu pod posebnom pažnjom biti klijenti koji su pretrpjeli štete zbog krize.

- Kreditna aktivnost je intenzivirana, sa posebnim akcentom na klijente koji su dodatno angažovani zbog novonastale situacije, dok će se u narednom periodu posebno analizirati klijenti čiji je posao pretrpio štetu zbog krize, i za njih će biti moguće praviti nove aranžmane, uz povoljnije uslove - najavili su iz Hipotekarne banke.

Iz Erste banke su najavili dodatne mjere.

- U intenzivnoj smo komunikaciji s klijentima od početka krize kako bismo im na njima prilagođen i jednostavan način omogućili da dođu do potrebnih likvidnih sredstava. Model podrške klijentima biće prilagođen specifičnostima sektora u kojem posluju - naveli su iz Erste banke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.