NavMenu

Kriza ozbiljno uzdrmala sektor turizma - Hoteli zatvoreni, rezervacije se masovno otkazuju

Izvor: Mina Srijeda, 08.04.2020. 09:42
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/geralt)
Novonastala situacija uzrokovana koronavirusom izazvala je nezapamćenu krizu svjetskih razmjera i u oblasti turizma, saopštio je član Udruženja privrednika Bara i turistički radnik, Elvir Kalamperović.

- Posljedice će biti ogromne, a naša kompanija već trpi veliku štetu. Ipak, nadamo se da ćemo uspjeti da izdržimo, premostimo ovu globalnu pošast i da će se ona što prije završiti - kazao je Kalamperović za Radio Bar.

Objekat Kalamper Hotel&Spa na Velikom Pijesku, kategorisan sa četiri plus zvjezdice, radi tokom čitave godine i učinkom njegovog poslovanja su u kompaniji bili izuzetno zadovoljni. Drugi hotel u vlasništvu familije Kalamperović je prije pandemije koronavirusa već uveliko prolazio kroz ozbiljnu fazu renoviranja, a okončanje radova trebalo je da bude do kraja godine.

- Rezervacije se masovno otkazuju, a samo činjenica da hotel na današnji dan ne radi već predstavlja veliku štetu. Do pojave koronavirusa imali smo značajan broj rezervacija u predsezoni, a ni ugostiteljski dio objekta - a la kart, sada ne radi. Zbog ovih okolnosti 45 zaposlenih platu prima po kolektivnom ugovoru, odnosno 70% iznosa dohotka - objasnio je Kalamperović.

Osim djelatnosti u oblasti turizma, firma Kalamper ima i tri benzinske stanice sa propratnim objektima i sadržajima. Promet je i u tom segmentu drastično pao, i do 80%.

- Ljudi najveći dio vremena, u skladu sa odlukom i mjerama Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela, provode u svojim domovima, pa svaka privredna grana u ovom trenutku loše funkcioniše. Problemi započeti još u prošlom mjesecu prenijeli su se i u april. Tek ćemo ih osjetiti u mjesecima koji slijede - rekao je Kalamperović.

U svojstvu čelnog čovjeka jedne od najvećih privatnih firmi u Baru, i kao član Udruženja privrednika Bara, Kalamperović je učestvovao na brojnim sastancima i konsultacijama u organizaciji Privredne komore, Unije poslodavaca i Montenegro biznis alijanse upriličenih sa ciljem razmjene mišljenja i procjene na koji način se izboriti sa krizom koju je nametnula vanredna situacija.

- Činjenica je da još nemamo definisane mjere Vlade koje bi bile podrška kako stanovništvu, tako i privredi. Plašim se da sa tim ne zakasnimo, jer svaki dan je velik kako za građane, tako i za privredu koja zapošljava veliki broj žitelja Crne Gore - kazao je Kalamperović.

On je dodao da se nada da neće doći u situaciju da budu prinuđeni da otpuštaju ljude.

- Naša firma zapošljava 180 radnika i više od 50 kooperanata, pa podatak da na današnji dan 80 zapolenih ne radi, a u obavezi smo, što se podrazumijeva, da isplatimo platu, očekujemo podršku Vlade u smislu davanja podsticaja uz koje bi mogli da pokušamo da se izborimo - precizirao je Kalamperović.

Prema njegovim riječima, to je tek početak, a pitanje je šta će sa sezonom biti kada sve prođe.

- Ni sami još nijesmo svjesni do kada će aktuelne zabrane trajati, mada, kako sada stvari stoje, vjerovatno do juna, ako ne i duže. S obzirom na to da se veći dio privrede "naslanja" na učinkovitost turizma, neizvjesno je šta u ovom trenutku možemo podvesti pod realna očekivanja, kada je ekonomska situacija u pitanju - dodao je Kalamperović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.