NavMenu

Tasteri za unos pin koda na POS terminalima opasniji za prenos koronavirusa od novčanica

Izvor: Indikator Srijeda, 08.04.2020. 08:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Uprkos zabrinutosti javnosti da se Covid-19 prenosi gotovinom, naučni zapisi pokazuju kako je rizik nizak u poređenju sa drugim često dodirivanim predmetima, uključujući i tastere za unos pina na POS terminalima, piše u biltenu Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Početkom koronavirusne krize pojavili su se izvještaji da je Svjetska zdravstvena organizacija savjetovala potrošače da izbjegavaju rukovanje novčanicama i umjesto toga prelaze na beskontaktno plaćanje.

SZO je kasnije rekla da ne nudi nikakva formalna upozorenja o tom pitanju, ali još uvijek postoje naleti kako bi obeshrabrili upotrebu gotovine, s tim da su zemlje podigle svoje beskontaktne limite plaćanja, a neki pružaoci usluga – poput kenijskog M-Pesa – smanjili su transakcijske naknade.

U Velikoj Britaniji upotreba gotovine prepolovila se u samo nekoliko dana, iako je to dijelom i posljedica vladinog nametanja nacionalnog ograničenja slobode kretanja.

Sada bi se neki strahovi koji se tiču ​​sigurnosti gotovine mogli pokazati problematičnim. BIS kaže da naučni zapisi pokazuju da je rizik od prenosa Covid-19 putem gotovine nizak u poređenju sa, na primjer, tasterima za pinove.

Kako bi ojačale povjerenje u gotovinu, centralne banke aktivno komuniciraju, pozivajući na stalno prihvatanje gotovine i, u nekim slučajevima, na sterilizaciju ili karantin novčanica.

Južnoafrička rezervna banka upozorila je javnost da ne povlači novčanice i novčiće zbog Covid-19, jer su kriminalci koji su nosili lažne iskaznice odlazili od kuće do kuće radi prikupljanja zaraženih novčanica.

Bez obzira na to jesu li opravdanja za gotovinu opravdana ili ne, BIS kaže kako bi kriza mogla promijeniti ponašanje plaćanja. To bi moglo negativno uticati na banke i starije osobe te zahtijevati od centralnih banaka da brane gotovinu.

Međutim, pandemija bi takođe mogla podstaći razvoj digitalnih valuta centralne banke, kaže BIS, a Covid-19 "ističe vrednost pristupa različitim načinima plaćanja i potrebu da bilo koja sredstva plaćanja budu otporna na širok raspon prijetnji. "
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.