NavMenu

U Galenici spremni da prave hlorokin

Izvor: Večernje novosti Utorak, 07.04.2020. 19:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavel Kubarkov/shutterstock.com)Ilustracija
Galenika Beograd, uz pomoć svih neophodnih stručnih znanja koje je obezbijedila zahvaljujući svojoj matičnoj kompaniji EMS iz Brazila, ima tehnologiju koja može da obezbijedi proizvodnju hidroksihlorokina, izjavio je za Novosti Rikardo Vijan Markes, generalni direktor Galenike a.d. Beograd.

On je rekao da u tom smislu sa pažnjom prate napore, kao i dalje instrukcije Vlade Republike Srbije i nadležnih zdravstvenih institucija oko realizacije proizvodnje ovog lijeka.

Čeka se, naime, odgovor francuskog predsjednika Emanuela Makrona, kojeg je predsjednik Aleksandar Vučuć zamolio da pomogne da Srbija nabavi 50 kilograma supstance za proizvodnju hlorokina, koju bi, ako je ima na lageru, mogao da nam da Sanofi Paster (Sanofi Pasteur).

Novostima je u petak u ovoj fabrici lijekova potvrđeno da od momenta pristizanja supstance, koju su bezuspješno pokušavali da nađu sami, u roku od sedam dana mogu da proizvedu lijek.

Američka agencija za lijekove odobrila je hlorokin za liječenje virusa korona, dok je Evropska agencija za lijekove (EMA), upozorila da antimalarik hlorokin i njegov derivat hidroksihlorokin mogu da se primjenjuju u liječenju Covida 19 samo u kliničkim ispitivanjima i u "hitnim programima".


Ovaj, kao i svi drugu lijekovi protiv Covida 19, primjenjuje se zapravo eksperimentalno, jer lijeka karakterističnog za ovu bolest nema. Rezultati prvih istraživanja u Francuskoj i Kini obećavaju, međutim efikasnost hlorokina i hidroksihlorokina "još treba dokazati" i te aktivne supstance se smiju primjenjivati u liječenju Covida 19 samo u slučaju krajnje nužde, ističe Evropska regulatorna agencija.

Oba lijeka mogu da imaju teške nuspojave, naročito ako se uzimaju u većoj dozi od preporučene ili u kombinaciji sa drugim lijekovima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.