NavMenu

U Herceg Novom u planu značajni projekti - Autobuska stanica čeka investitora, grad bi mogao da postane regionalni centar trgovine

Izvor: rthn.me Utorak, 07.04.2020. 15:28
Komentari
Podeli
Herceg Novi (Foto: Pixabay.com/ryurikovna)Herceg Novi
Zaposleni u Agenciji za izgradnju i razvoj Herceg Novog su, kao i u mnogim drugim institucijama i firmama, zbog pandemije virusa COVID 19, aktivnosti prilagodili novonastaloj situaciji. Realizacija brojnih projekata zaustavljena, ali ne i planiranje.

Prema riječima direktora Agencije za izgradnju i razvoj grada Bora Lučića, uprkos vanrednim mjerama posao nije stao. Organizovali su rad po grupama.

- Imamo dežurstva u Agenciji. Mnogi rade kući ,tako da se mijenjamo po grupama. Naš posao je vezan za kompjutere, za planiranje i projektovanje. Zaposleni imaju u svojim kompjuterima potrebne programe, pa mogu da rade i kod kuće. Jeste rad usporen, ali u principu smo uspjeli da se organizujemo i djelujemo na najbolji mogući način u ovoj situaciji - ocijenio je Lučić.

On je objasnio situaciju o nedavno objavljenom ishodu tendera za izbor strateškog partnera za izgradnju glavne autobuske stanice sa pratećom infrastrukturom u Igalu. Opština je raspisala tender 20. decembra prošle godine. Na javni poziv do isteka roka 18. marta nije stigla nijedna ponuda.

- Bilo je zainteresovanih za ovaj projekat. Ali sve što se dešavalo u poslednja dva, tri mjeseca širom Evrope i svijeta se odrazilo i na investitore za izgradnju autobuske stanice i tržnog centra u kompletu. Investicija je značajna za region i susjedne zemlje, jer je očekivano da će se jedan dio tržišta prebaciti na taj centar u Herceg Novom, tako da je bilo zainteresovanih, ali u ovoj situaciji, svaka firma želi da sačeka, da vidi kako će se kriza ekonomski odraziti. Ima dosta jakih kompanija, koje vide interes da ulažu u ovaj grad. Nadamo se da ćemo ubrzo raspisati novi javni poziv u skladu sa situacijom i bićemo spremni da odgovorimo na sve sugestije i primjedbe. I biće zainteresovanih. Sam projekat je dosta dobar. Herceg Novi, kao grad ima veliku potrebu za autobuskom stanicom, a s gledišta investitora tržni centar na tromeđi tri države, nešto manji u odnosu na Delta City u Podgorici, bio bi budući regionalni centar trgovine. Projekat ima potencijala, ali sačekaćemo da vidimo koliko će kriza sa koronom potrajati i koliko će imati kratkoročne i dugoročne posljedice na ekonomiju kod nas i u regionu, objasnio je Lučić.

Buduća autobuska stanica (Foto: Opština Herceg Novi/Studio Grad)Buduća autobuska stanica
Agencija se bavi i uređenjem novskih stepeništa, a planira se i uređenje fasada na stambenim zgradama u saradnji sa Skupštinom stanara.

- Kada sam 2017. godine došao na čelo Agencije za izgradnju i razvoj grada zatekao sam veliki broj zahtjeva skupština stanara za uređenjem fasada. Uspjeli smo da tokom ove dvije, tri godine uredimo sve te fasade koje su bile u planu u prethodnih pet i više godina. U procesu rada trenutno Agencija nema više nijedan zahtjev za uređenjem fasada. Zaista je veliko interesovanje, ali je činjenica da neke skupštine stanara, nisu do kraja ispoštovale proceduru, ili nemaju dokumentaciju ili dovoljno sredstava da ulože u uređenje fasada. Nadamo se kada ova kriza prođe, da ćemo imati četiri fasade u postupku. Pozivam skuštine da obezbijede makar 50% sredstava. Ne pomažemo samo stanarima, sa uređenjem zgrada, uljepšavamo grad. Na ovakav način smo uredili dosta fasada. Ideja je dobra, akcija je pokrenuta prije sedam godina. Svakoj skupštini stanara zgrade, koja bude spremna da učestvuje u investiciji, mi smo tu da je pomognemo - poručio je Lučić.

Planirano je uređenje rekreativne staze od Zelenike do Sutorine, u okviru međunarodnog investicionog programa.

- Riječ je o IPA projektu, koji smo dobili u saradnji sa partnerima opštinama Konalve i Ravne, u vrijednosti od oko 600.000 EUR. Predviđeno je da staza ide od Zelenike do kraja Igala i Sutorine. Staza će biti markirana, na njoj će biti postavljena tri elektronska totema, na kojem će biti istorijat željezničke pruge, slike, kratki dokumentarni filmovi, koje će moći pogledati šetači ili biciklisti koji koriste tu stazu. Markeri će ih upozanti i sa nastavkom dionice, od kraja Igala do Debelog brijega - rekao je Lučić.

Kako je istakao, to će biti nova ponuda u Herceg Novom, što će omogućiti oživljavanje sela.

- U okviru projekta planirana su dva adrenalinska parka za rekreativce i bicikliste, od kojeg je jedan za djecu na lokaciji luna parka u Igalu, kao Pam track u kojem će voziti rošule, trotinete. To će biti novi centar okupljanja, dječije igralište, a predviđeni su i saržaji za roditelje. Takođe, će dobiti rekreativnu stazu za sve uzraste i u nastavku vodi preko mosta na rijeci Sutorini, i duž Njivičkog puta do karaule. Jedan krak ide od HDL marketa do motela Vinogradi gdje je planirana nova staza za šetače i bicikliste. Na toj dionici biće postavljena odgovarajuća rasvjeta, tako da će se dobiti ljepši i primjereniji izgled područja, kojim se iz Evropske unije dolazi u naš grad i zemlju - navodi.

Šetalište u Herceg Novom (Foto: Teodora Brnjoš)Šetalište u Herceg Novom
Prema njegovim riječima, kod motela Pavlović je skretanje do stare željezničke pruge na kojoj je planirana sanacija oko dva kilometra trase, kako bi se koristila za biciklističku i pješačku stazu. Uz stazu će biti postavljene prepreke, za one koji vole više adrenalinskih aktivnosti.

- Projekat je spreman. Potpisiavnje ugovora sa partnerima bilo je dogovoreno za Prvi maj, pa je zbog pandemije odgođeno za prvi jul. To je novina ne samo za bicikliste već i za rekreativnce, usmjereno na razvoj sporta. Prije dvije godine izgradili smo Avanturistički park na Vrbanju, što je bio pun pogodak. Ovog ljeta ćemo otovoriti drugi adrenalinski park i Pam track u Igalu. Projekat ćemo zaokružiti putnim pravcem koji smo sanirali kroz Tijesni klanac (povezuje Sutorinu i Ratiševinu) i u zadnjoj etapi osposobiće se put od Mojdeža ka Mokrinama. Tako bismo dobili kružnu stazu od Zelenike, preko Sutorine, Ratiševine, Mojdeža, Mokrina i sa Vrbanjom povezali tri adrenalinska parka u našoj opštini. Novim vidovima aktivnog sporta Herceg Novi će postati lider adrenalinskih aktivnoti i rekreacije u regionu - ukazao je Lučić.

Agenicija za izgradnju i razvoj grada radi na izradi i reviziji glavnog projekta izgradnje šetalište Bijela-Kamenari.

- Najprije je urađeno idejno rješenje za trotoar i rekreativnu stazu koja će povezati ova dva mjesta i produžiti šetalište na rivijeri. Za izgradnju trotoara koristiće se samo drvo i kamen, a biće postavljena fina rasvjeta tako da ćemo imati reprezentativnu komunikaciju. Iskoristićemo sve kapacitete i potencijale koji su na raspolaganju - ocijenio je Lučić.

Uz sve projekte, takođe i uređenje puta ka Žvinjama zaslužuju pažnju.

- Sve više rekreativaca izlazi na Žvinje odakle imaju najljepši pogled na zaliv, Herceg Novi, zaleđe. Ušli smo u proširenje i sanciju puta zajedno sa kompanijom M:tel, koji je provukao podzemni kabal i oni će da urede dio puta. Za dvije, tri sedmice biće to dobar put, kako bi ljudi mogli da dolaze na Žvinje i uživaju u jedinstvenom pogledu, sve je na dlanu. Očekujemo da ćemo za dva mjeseca biti spremni za velike projekte, kao što su adrenalinska staza, dječije igralište, šetnica Bijela - Kamenari i proširenje trenutnih kapaciteta za rekreaciju - dodao je on.

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada Boro Lučić je projektnim aktivnostima dodao uređenje zgrade Gradske muzike na Karači.

- Završena je prva faza koja je bila zahtjevna. Prvi put su ušli u sanaciju stare zgrade. Adekvatno su riješeni svi problemi preostalo je da se ugrade nova vrata i iznad njih postavi kamena ploča. Zgrada Gradske muzike će biti spremna za otvaranje pred sezonu, nadamo se da će proći pandemija i da ćemo za mjesec, dva krenuti punim jedrima u uređenje grada. Prošle godine smo uradili 70 projekta, u vrijednosti i po 200.000 EUR. Nastojimo da razvojim projektima pokrijemo svaki dio opštine. Samo da izdržimo da prođe epidemije i da što sigurnije prebrodimo ovo vrijeme koronavirusa, kako bi u zdravlju dočekali ljetnju sezonu - zaključio je Lučić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.