NavMenu

Crnogorska drvoprerađivačka industrija u krizi - Država da nađe rješenje, sirovinu obezbijediti svim pogonima bez razlike

Izvor: Vijesti Utorak, 07.04.2020. 14:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
Ključ uspjeha crnogorske drvoprerade je u rukama države, kao i način da se prevaziđe kriza izazvana situacijom sa koronavirusom, da sve ne bi rezultiralo gašenjem mnogih radnih mjesta u drugim privrednim granama i velikom nezaposlenošću, ocjena je iz Klastera za drvopreradu Žabljak.

- S obzirom na to da su mjerama Vlade, usljed epidemije koronavirusa, zaobiđeni drvoprerđivači u finansijskim i drugim povlasticama kod IRF-a, smatramo da Vlada može dati odgovor na ovaj problem i spriječiti totalni nestanak ove privredne grane na način što će dozvoliti prodaju sirovine bez razlike - saopštio je Branko Karadžić ispred žabljačkog Klastera.

On je podsjetio da, prema važećim propisima, pravo na konkurs za dodjelu koncesija na šume u Crnoj Gori "koristi samo jedan odsto drvoperađivačkih preduzeća".

- Država kao isključivi vlasnik sirovine u najšumovitijoj državi u Evropi mora, na osnovu resursa kojima gazduje da u saradnji sa drvoprerđivačima, pravilno da rasporedi, odnosno proda sirovinu na način da uposli pogone koji su spremni da rade bez obzira na broj zaposlenih u momentu raspodjele, jer će broj zaposlenih porasti kada pogoni dobiju sirovinu. Proizvodnja u drvopreradi i šumarstvu je jedini suplement za ugrožene djelove privrede i radnike koji će ove godine ostati bez posla - naglasio je Karadžić.

Ako se nastavi, tvrdi on, na način koji je sad u primjeni u Crnoj Gori "neće raditi 10 drvoprerađivača, posebno kada se suočimo sa problemima koji će pogoditi i ovu granu privrede".

- Kako je u Crnoj Gori svega 10 preduzeća dobilo koncesije ili manje od jedan odsto registrovanih, a samo su dva preduzeća isključivi korisnici 60% ukupne drvne mase državnih šuma (u kojima radi svega 260 zaposlenih, od kojih 110 ne prima platu) smatramo da je državna politika u ovom sektoru neprimjerena, sa mnogim propustima koji će imati dalekosežne posljedice - naveo je Karadžić.

Klaster Žabljak zato predlaže državi da obezbijedi sirovinu svim pogonima bez razlike, a "pritom da iznađe način plaćanja naknade za šume".

Problemi i u Hrvatskoj, iako ima napredan model

Karadžić je kao dobar primjer upravljanja drvopreradom iz okruženja naveo taj sektor u Hrvatskoj gdje postoji "najnapredniji model raspodjele drvne mase".

On je napomenuo da se i pored dobre organizacije suočavaju sa velikim problemima, jer 31% privrednika razmišlja o prestanku poslovanja, a 25% o uvođenju posebnih proizvoda i smanjenju proizvodnje.

- Svega šest odsto firmi će nastaviti da zapošljavaju radnike - dodao je Karadžić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Opština Berane će staroj sportskoj dvorani pod Jasikovcem vratiti stari izgled - Uskoro tender za glavni projekat

Staroj sportskoj dvorani, onoj pod Jasikovcem, koja se urušila još prije dvanaest godina, Opština Berane će vratiti potpuno identičan stari izgled, po kojem je bila prepoznatljiva na prostorima čitave bivše Jugoslavije. To je Portalu RTCG kazala sekretarka Sekretarijata za privredu, razvoj i investicije, Maja Đurišić, najavljujući vrlo brzo tender za glavni projekat. Ona je objasnila da bi svako drugo rješenje značilo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.