Izvor: Beta | Utorak, 07.04.2020.| 13:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Finci "leže" na zalihama medicinske opreme - Nisu prestali da skladište ni posle Hladnog rata

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)
Dok se neke zemlje trude da nađu zaštitnu opremu u borbi protiv pandemije, Finci "sjede" na zavidnim zalihama medicinske opreme i sredstava, kao i potrepština za preživljavanje, jer Finska nikada nije prestala da pravi zalihe posle Hladnog rata, napisao je Njujork tajms.

Na zalihama, koja se smatraju među najboljim u Evropi, uskladištena je ne samo medicinska oprema, već i ulje, žitarice, poljoprivredni alat i sirovine za pravljenje municije. Za vrijeme Hladnog rata velike zalihe medicinske i vojne opreme, goriva i hrane imale su i Norveška, Švedska i Danska, ali su tokom godina napustile ideju skladištenja. Ali ne i Finska, čija je pripremljenost istakla značaj državnih zaliha i otkrila ranjivost drugih zemalja.

Iako je iz godine u godinu na popisu najsrećnijih nacija Finska visoko rangirana, njen položaj - blizina Rusije s kojom je ratovala - trgovina preko Baltičkog mora, kao i lekcije iz istorije naučili su naciju od 5,5 miliona stanovnika da se pripremi za najgore.

- Finska je nordijska nacija uvijek pripremljena za veliku katastrofu ili Treći svjetski rat - rekao je Magnus Hakenstad, naučnik sa Norveškog instituta za odbrambene studije.

Prije dvije nedelje, kada su zabilježeni slučajevi koronavirusa u toj zemlji, Ministarstvo za socijalna i zdravstvena pitanja naložilo je da se pohranjene maske, iako stare, ali u funkciji, šalju u bolnice širom zemlje.

Malo je javno dostupnih podataka o broju maski i ostalih potrepština koje Finska ima ili gdje se tačno skladišta nalaze. Iako se detalji čuvaju kao državna tajna, vlasti su potvrdile da se zalihe drže u mreži objekata raširenih po cijeloj zemlji i da je postojeći sistem na snazi od 50-ih, što je ocjenjuje Njujork tajms, Finsku postavilo u solidniji položaj za suočavanje sa pandemijom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.