Izvor: Pobjeda | Utorak, 07.04.2020.| 12:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Francuski Valgo dobio dozvolu za izvoz grita iz Brodogradilišta Bijela - Prvi brodovi kreću krajem aprila

Ilustracija (Foto: Chubykin Arkady/shutterstock.com)
Nakon osam mjeseci zastoja, krajem aprila počeće ponovo odvoz grita iz Brodogradilišta Bijela. Francuska kompanija Valgo dobila je dozvolu za izvoz dodatnih 40.000 tona kontaminirane zemlje, a umjesto Španije koja je usljed administrativnih razloga obustavila prijem opasnog otpada buduća destinacija u koju će biti izvezena je Norveška.

Kako saopštavaju iz kompanije Valgo, poslije obavljenih hemijskih analiza i poštovanjem strogih kriterijuma koji važe od posljednje Konferencije o klimatskim promjenama (decembar 2019 , Madrid ) Norveška agencija za zaštitu životne sredine je dala zeleno svijetlo za uvoz kontaminiranog zemljišta iz Brodogradilišta Bijela .

Prve količine grita krenuće za Norvešku krajem mjeseca pomorskim putem, kada, kako navode iz Valga, situacija sa COVID 19 bude dozvolila.

Podsjetimo da je Valgo u Španiju izvezao već 38.850 tona opasanog kontaminiranog grita a u planu je da se izveze ukupno oko 80.000 tona opasnog tereta. Zbog odbijanja Španije da izda novu dozvolu, od 6. avgusta nijedan brod sa teretom nije isplovio iz Bijele. U Valgu su nam ranije kazali da to neće prouzrokovati značajnije kašnjenje u realizaciji cijelog posla, te da će povećati dinamiku odvoza sa više brodova i kraćim periodima između ukrcaja.

Projekat remedijacije zemljišta i odvoženja grita iz kruga nekadašnjeg Brodogradilišta Bijela, započeo je u martu prošle godine, a trebalo bi da bude okončan do sredine ove. Ovaj materijal je proglašen opasnim najviše iz razloga jer je u analizi hemijskog sastava grita labaratorijski prisustvo "tributilina", otrova koji negativno utiče na razvoj trave, biljaka, morske i rječne kamenice i ostavlja posljedice po životnu sredinu u vremenskom opsegu do 40 godina.

Valgu je povjerena i druga faza remedijacije koja će, kako saznajemo, biti okončana za 20-ak dana. Njom je predviđeno rušenje osam objekata i dekontaminacija tla ispod njih. Odvajanje zdravog i zagađenog zemljišta od goriva i ulja do četiri čak i pet metara dubine, kao i grita primjenjeno je na površini od 17 hektara.

- Treba naglasiti da za vrijeme trajanja specijalnih mjera NKT Crne Gore francuska kompanija Valgo strogo poštovala instrukcije o radu i vrlo je važno da niti jedan radnik nije otpušten niti mu je umanjena zarada - navode iz francuske kompanije.

Projekat remedijacije i odvoza grita iz kruga Brodogradlišta realizuje se u okviru projekta "Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje" koji finansira Svjetska banka sa 50 mil EUR. Posao u Bijeloj je vrijedan skoro 23 mil EUR.

Po završetku ovog postupka u Bijeloj je planirano otvaranje centra za servis jahti i mega jahti. Koncesioni ugovor na 30 godina potpisali su Vlada i konzorcijum Damen-Porto Montenegro.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.