Izvor: Vijesti | Utorak, 07.04.2020.| 11:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Analiza agencije Standard and Poors - Crnogorski turizam očekuju veliki gubici

Budva (Foto: Jelena Đelić)
Turistički sektor Crne Gore pretrpjeće značajne gubitke ove godine zbog pandemije koronavirusa, pokazuje analiza kompanije Standard and Poor’s (S&P) Global Rating.

U analizi se navodi da je Crna Gora uvrštena među 15 zemalja čiji će turistički sektor trpjeti velike posljedice pandemije. Na toj listi je i Albanija, zatim Aruba, Bahami, Barbados, Zelenortska ostrva i Fidži.

- Uticaj je očekivano velik za male turističke privrede poput Barbadosa, Arube, Belizea, Zelenortskih ostrva, Crne Gore i Albanije - pokazala je analiza objavljena u martu, prenosi Intellinews.

Prema tabeli S&P-a "Države rangirane prema pogoršanju rasta BDP-a", Crna Gora je na šestom mjestu u svijetu, Hrvatska na 10. a Albanija na 13.

Prema ograničenom scenariju, samo bi tri države zabilježile pogoršanje fiskalnog deficita za 1% BDP-a ili više, a to su Aruba, Crna Gora i Zelenortska ostrva.

Ekstremni scenario obuhvata ukupno 17 država u kojima se fiskalni pokazatelji pogoršavaju za najmanje jedan odsto BDP-a. Ova grupa država uključuje i neke zemlje u kojima su spoljni uticaji relativno ograničeni, poput Hrvatske, Kurasaoa, Jamajke, Gruzije, Malte, Jordana i Islanda.

U analizi se navodi da bi male "sunce, more, pijesak" ostrvske destinacije, poput Arube, Bahama, Barbadosa, Zelenortskih ostrva i Fidžija, bile najgore pogođene usporavanjem globalnih turističkih tokova.

Druga najosjetljivija regija u svijetu po pitanju gubitaka u turizmu je centralna i istočna Evropa, posebno Balkan, gdje je nekoliko zemalja sa značajnim turističkim sektorom.

- Crna Gora se čini najranjivijom unutar ove grupe, najviše zato što se oslanja na turizam za dvije petine ukupnih primitaka tekućeg računa - daleko najviše u cijeloj Evropi - navodi S&P.

Spoljna zaduženost se najviše pogoršava na Bahamima, u Crnoj Gori i Grčkoj, od kojih bi svaka zabilježila pogoršanje za oko 30 odsto primitaka tekućih računa po "ekstremnom" scenariju.

Analiza pokazuje da su Albanija i Gruzija pomalo ranjive, ali s obzirom na objektivno zdraviju početnu poziciju na spoljnim bilansima, čini se da su nešto sposobnije podnijeti šok.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.