Izvor: eKapija | Utorak, 07.04.2020.| 08:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompanija ZTE zainteresovana za modernizaciju javnog prevoza u Budvi

Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
ZTE smart auto, dio kineske ZTE korporacije uputila je pismo namjere Opštini Budva u kojem ističe svoju zainteresovanost za modernizaciju javnog prevoza u Budvi, istovremeno poboljšavajući protok saobraćaja i smanjenje nivoa zagađenja vazduha.

ZTE djeluje kao dio korporacije koja istražuje velike infrastrukturne mogućnosti i mogućnosti industrijskog razvoja širom svijeta, a istovremeno pruža pomoć u finansiranju, proizvodnji, implementaciji i upravljanju. Njihov poslovni model obuhvata globalnu inicijativu predsjednika Si Đinpinga "jedan put jedan pojas". Pismo namjere ispred korporacije uputio je zamjenik direktora Tan Haipenga.

- ZTE smart auto je zainteresovana da na teritoriji opštine Budva investira u viziju koncepta pametnog grada (smart city), obezbjeđujući vozila javnog prevoza sa nultom emisijom štetnih gasova. Prednost ove kompanije, ističe se u pismu, je u tom što je ZTE "one stop shop" kada je u pitanju koncept pametnog grada, sa sposobnošću da realizuje projekat od njegove idejne faze do puštanja u rad i servisiranja - navodi se na opštinskom sajtu.

Predsjednik Opštine Marko Carević odgovorio je na pismo namjere i istakao da je Budva moderan turistički grad koji se ubrzano razvija i koji svoj rast pokušava uskladiti sa održivim ekološkim rješenjima.

- U poslednje četiri godine, naša opština postala je dio i nekoliko evropskih i međunarodnih programa koji se bave javnim i privatnim prevozom s niskom i nultom emisijom štetnih gasova. Predsjednik Carević je poručio da se, imajući u vidu aktuelnu epidemiološku krizu i njene nepredvidive posljedice, nada skorom susretu sa predstavnicima ZTE kompanije i prilici za konkretnije i detaljnije korake naše potencijalne saradnje - saopšteno je.

Realizacijom ovog projekta Budva bi postala prva lokalna samouprava u Crnoj Gori koja je modernizovala svoj prevoz u skladu sa svjetskim ekološkim standardima koji imaju za cilj zaštitu životne sredine i smanjenje emisije štetnih gasova. Projekti koji u sebi sadrže "zeleni koncept" su prava prilika da Budva svoj dalji razvoj usmjeri ka zaštiti životne sredine i sprečavanju dalje devastacije prirodnih resursa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.