Izvor: Promo | Ponedjeljak, 06.04.2020.| 18:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Proširenje Aerodroma Nikola Tesla po planu, uz oprez i mjere bezbjednosti - Uskoro izgradnja nove rulne staze sa betonom otpornim na habanje

(Foto: Lafarge/Foto: Goran Jeknić)
Projekat modernizacije, rekonstrukcije i proširenja aerodroma Nikola Tesla, odnosno njegova prva faza, odvija se po predviđenom planu. Trenutno se radi na ekspanziji Terminala 2 kao i na proširenju "C " dela aerodroma, saopštila je kompanija Lafarge.

Iz kompanije dodaju da, ukoliko okolnosti izazvane epidemijom dozvole, ubrzo počinju i radovi na izgradnji nove rulne staze, za koju će biti primijenjen novi tip specijalnog betona Ultra serija: Otpornost na habanje, razvijen u kompaniji Lafarge za potrebe infrastrukturnih projekata koje prate zahtjevi za betonima visokih klasa, performansi i specijalnih svojstava.

(Foto: Lafarge/Foto: Goran Jeknić)
-Kako bi beton zadovoljio potrebe teškog saobraćajnog opterećenja, kakav je primjer rulne staze aerodroma, neophodno je da, uz druge važne karakteristike, bude otporan i na habanje klase XM2 – H2, što je postignuto razvojem posebne recepture u našoj centralnoj laboratoriji. Visoke performanse novog tipa betona čine ga jedinstvenim na domaćem tržištu, koji je pored aerodroma svoju namjenu našao i na drugim zahtjevnim projektima, dok njegovu punu primjenu tek očekujemo - navodi Vitor Antić, menadžer za beton visokogradnju i infrastrukturu kompanije Lafarge.

(Foto: Lafarge/Foto: Vitor Antić)
Rekonstrukcija i modernizacija aerodroma Nikola Tesla planirana je u nekoliko faza. Ugovor o dvadesetpetogodišnjoj koncesiji, koji je Vlada Republike Srbije potpisala sa kompanijom VINCI Airports 2018. godine, podrazumijeva razvoj, unapređenje i održavanje aerodroma, a predviđeni investicioni planovi, vrijedni oko 730 mil EUR, biće realizovani tokom ugovorenog koncesionog perioda.

Najveći dio radova biće izveden u narednih pet godina, što između ostalog uključuje i proširenje terminala, umetnutu pistu i rulne staze, dodatne pozicije za parkiranje aviona, novu platformu za odleđivanje i sprečavanje aviona od zaleđivanja, povećanje kapaciteta parkinga za automobile, kao i nove pristupne puteve.

Navedeni radovi, kako se očekuje, uvećaće efikasnost i komfor prestoničkog aerodroma, povećati obim saobraćaja i obezbijediti bolju povezanost beogradskog sa drugim svjetskim aerodromima.

(Foto: Lafarge/Foto: Vojislav Vujanić)
- Izbor Lafarge-a za prioritetnog isporučioca betona povlači veliku odgovornost ali i potvrđuje da je Lafarge Srbija dobavljač od poverenja, posebno kada se zahtijevaju visoke performanse betona, neophodne za infrastrukturne projekte.

Takođe, partnerstvo sa VINCI Airports daje nam priliku da primjer uspješne saradnje na globalnom nivou potvrdimo i lokalno, pogotovo u novonastalim okolnostima, gdje pored kvaliteta proizvoda, bezbjednost i zdravlje zaposlenih i saradnika mora biti prioritet svih prioriteta - dodaje Vitor Antić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.