Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 06.04.2020.| 18:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Autotech BH konstruisao liniju za proizvodnju 120.000 hirurških maski na dan - Otvoren poziv domaćim investitorima

Kompanija Autotech BH je uradila konstrukciju proizvodne linije koja bi mogla proizvesti 120.000 troslojnih hirurških maski u 24 sata.

- Od svog osnivanja do danas, nastojali smo podići svijest šire društvene zajednice o prednostima automatizacije u proizvodnji. Kao pionir u nekim oblastima robotike i automatizacije u BiH, kompanija Autotech BH, na neki način, ima i odgovornost da iskoristi znanja našeg tima u pravcu nečega što je zajednički društveni interes. Ulagali smo u obrazovanje mladih inženjera, sada imamo generaciju sjajnih stručnjaka koji su odgovorili na trenutne potrebe -uradili smo konstrukciju proizvodne linije koja može, oslonjena na domaće kapacitete, proizvesti 120.000 hirurških maski za 24 sata. Za finalizaciju ovog projekta sada nam je potreban partner-investitor sa kojim ćemo ovu konstrukciju prenijeti iz planova u stvarnost - poručio je direktor kompanije Seudin Softić.

Iz kompanije Autotech BH poručuju da su već u razgovorima sa partnerima iz Srbije i Slovenije, ali da žele dati priliku i lokalnim investitorima da se uključe, kako bi ovo u potpunosti bila BiH inovacija i proizvod, prenosi Faktor.ba pisanje Fene.

- Sada je vrijeme da bosanskohercegovački poduzetnici ulože svoj novac, znanje i resurse u kreiranje odgovora na pandemiju COVID-19. Imamo ljude, imamo veliku šansu i vjerujem da svojim djelovanjem možemo utjecati na to koji scenarij čeka Bosnu i Hercegovinu po pitanju širenja virusa COVID-19. Na tom putu, neko treba samo ostati kod kuće, ali mi, inženjeri i ljudi koji znaju iskoristiti napredne tehnologije, možemo napraviti veći iskorak. Hajde da to uradimo zajedno i da pokažemo da BiH može napraviti nešto za sebe, spasiti živote i okrenuti stvari, što se kaže, u našu korist - zaključio je Softić, saopćeno je iz USAID Projekta Diaspora Invest.

Autotech BH je uzeo učešće u razmjeni dobrih praksi i povezivanju kompanija sa širom društvenom zajednicom s ciljem prenošenja konstruktivnih rješenja i prijedloga, kao reakcije poslovne zajednice na pandemiju virusa COVID-19, kampanje koju je pokrenuo USAID Projekt Diaspora Invest.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.