NavMenu

Većina hotela u Herceg Novom zatvorena - Hotelijeri se prvim gostima nadaju tek u julu

Izvor: Radio Jadran Ponedjeljak, 06.04.2020. 12:52
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey Burmakin/shutterstock.com)
Većina hotelskih objekata u Herceg Novom i dalje je "pod ključem" usljed aktuelne epidemiološke situacije, a dio hotelijera sa kojima je Radio Jadran uspio da stupi u kontakt i dalje nema preciznu ideju i plan što im je i kako činiti ovog ljeta. Zajednička je ocjena da je predsezonski period propao, ali tu je i nada da bi se makar tokom jula ili avgusta, ipak, moglo nešto "izvući" od turističkog kolača.

U kompaniji Lazure Hotel & Marina u Meljinama broj aktivno angažovanih sveli su na minimum, ostali rade od kuće. Sačuvali su tako svih 55 radnika, koji su bili uposleni i tokom zime. Menadžment obavlja administrativne pripreme za predstojeću sezonu, gradi se depedans, kaže izvršna direktorka kompanije Anna Martynova:

- Građevinski radovi na depadansu hotela su u toku, uz poštovanje svih mjera NKT. Radovi idu sporije nego što je bilo planirano, broj radnika je manji nego obično, ali to neće uticati na otvaranje u aprilu 2021, jer će zgrada svakako biti gotova do kraja godine - uvjerava Martynova.

Kako kaže Martynova, rade na predotvaranju nove zgrade hotela i to ih nadahnjuje i pomaže svima da razmišljaju o budućnosti i koriste ovu "pauzu" za još bolju pripremu sezone 2020. i 2021.
U hotelu je trenutno angažovano samo nekoliko zaposlenih koji ga održavaju, uz službu obezbjeđenja:

- Manadžment većinom radi od kuće, svaki dan smo na vezi i radimo svi svoj dio za sezonu: pripremamo nove menije, ažuriramo naše operativne dokumente, poboljšavamo procedure, vodimo intervjue sa novim kandidatima, ažuriramo veb stranicu i brošure i naravno aktivno kontaktiramo sa gostima i klijentima koji su planirali da borave kod nas tokom narednih mjeseci - navodi Martynova.

Kompanija Hunguest hotel Sun resort zatvorila je hotel na Toploj krajem oktobra prošle godine. Plan je bio da se hotel ponovo aktivira u prvoj polovini aprila, međutim, od toga se definitvno odustalo. Menadžment se još uvijek nije odredio o funkcionisanju tokom ove sezone, iako su i sa dijelom sezonskih radnika načelno postignuti dogovori oko angažovanja, kaže nam direktor ugostiteljstva, Nenad Bukejlović:

- Još uvijek čekam zvaničan stav menadžmenta, pa u ovom trenutku ne mogu reći ništa precizno. Jasno je da u maju i junu nećemo imati gostiju, za dalje ne znam. Stalnih 40 radnika trenutno nije angažovano i primaju 70% plate. Mi smo od zatvaranja modernizovali sistem za grijanje vode, ovih dana trebalo je da počne sređivanje objekta, ali to je sve sada na čekanju. U planu nam je bilo i angažovanje oko 160 sezonskih radnika, mahom učenika JUSMŠ Ivan Goran Kovačić, međutim i to je neizvjesno - kaže nam Bukejlović.

Za kompaniju Carine, koja u Bijeloj ima tri hotela, ovo je trebalo da bude možda i najbolja sezona do sada, s obzirom da je novi hotel Kumbor trebalo da posluje po standardima španskog hotelskog giganta Iberostara, uz angažovanje sezonske radne snage sa Filipina.

- Svi smo svjesni situacije koja je takva kakva jeste u cijelom svijetu. To više ništa ne zavisi od nas, kad će ovo sve proći ne znamo. Sigurno je da niko od turista neće brzo doći. April i maj su "izgubljeni" i vrlo je upitno da li će ove sezone biti uopšte i koliko gostiju. Ne može niko ništa da planira. Rano je govoriti i o finansijkom aspektu i procjeni "štete". Ipak, Carine nijesu otpuštale radnike, broj stalnih radnika i dalje je oko stotinu, a zarade nijesmo smanjivali - kaže vlasnik Čedo Popović.

Novonastoj situaciji prilagodili su se i Lighthouse i Institut Igalo koji su ustupili svoje kapacitete za karantin, ali kada se oni ovih ugase, dezinfikuju, niko ne zna do kada će opet doći turisti i pacijenti na rehabilitaciju.

Neki od ugostitelja i zakupaca kupališta, takođe se nadaju da će od ove sezone uspjeti makar nešto da iskoriste. Još nemaju jasnu sliku kada bi mogli otvoriti objekte, da li će biti tendera za zakupe kupališta, kao ni da li će i kako uspjeti da obezbijede radnu snagu. Sve i da se epidemiološka situacija stabilizuje, pitanje je hoće li se iko usuditi da otputuje bilo gdje, odnosno dođe na ljetovanje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.