Izvor: startbih.ba | Ponedjeljak, 06.04.2020.| 10:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bil Gejts finansira proizvodnju vakcine protiv koronavirusa

(Foto: YouTube/Screenshot)
Osnivač Microsofta i multimilijarder najavio je da će njegova fondacija pomoći u bržem mobilizovanju vlade SAD u borbi protiv pandemije koronavirusa.

- Budući da naša fondacija ima duboku stručnost u području infektivnih bolesti, mi smo mislili o epidemiji i finansirali neke stvari kako bismo bili pripremljeni, kao na primjer kada je reč o vakcini - rekao je Gejts i dodao:

- Naš rani ulazak i finansiranje mogli bi ubrzati stvari.

Gejts je odabrao sedam najizglednijih kandidata za proizvodnju vakcine i pripremio osnove.

- Iako će naš izbor završiti s najviše dvije, finansiraćemo i sve preostale firme, samo da ne bismo gubili vrijeme govoreći: "OK, koja vakcina radi?"

- I onda ćemo izgraditi fabriku - rekao je.

Gejts naglašava da su istovremeno testiranje i izgradnja proizvodnih jedinica od presudnog značaja za brzi razvoj vakcine, a nada se da će za to biti potrebno oko 18 mjeseci.

U nedavno objavljenom tekstu za Wašington Post, Gejts je rekao da je nekima od najboljih kandidata potrebna jedinstvena oprema.

- Potrošićemo nekoliko milijardi dolara. Međutim, isplati se izgubiti nekoliko milijardi dolara zbog situacije u kojoj se nalazimo - kazao je Gejts.

Gates i njegova supruga Melinda već su se obvezali da će se boriti protiv pandemije koronavirusa na sve moguće načine.

Gates je pozvao vladu da sprovodi strože mjere zatvaranja u svakoj državi i procijenio je da će SAD-u biti potrebno još 10 nedelja zatvaranja širom zemlje za djelotvorno rješavanje krize.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.