Izvor: Mina | Ponedjeljak, 06.04.2020.| 10:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Opština Kolašin pomaže poljoprivrednicima - Prioritet domaća proizvodnja i očuvanje sela

(Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Proizvodnja za uže ili šire domaćinstvo, kao i za tržište, biće prioritet u narednom periodu, a ono što lokalna uprava može uraditi a izuzetno je značajno, jeste održavanje seoske putne mreže, saopštio je predsjednik Opštine Kolašin, Milosav Bulatović.

- U predstojećem periodu ćemo nastaviti da budemo prisutni na selima i kroz distribuciju pomoći, ali i kroz razne aktivnosti da se u ovakvim uslovima sačuvaju stočarski i poljoprivredni potencijali - rekao je Bulatović.

U uslovima borbe protiv koronavirusa, treba biti jači od svih trenutnih limitirajućih faktora, pišu Dnevne novine.

- Generalno, proizvodnja zdrave hrane će biti jedan od naših oslonaca u periodu kada pobijedimo koronu - dodao je Bulatović.

On je saopštio da su već imali akciju na uređenju seoskih puteva u Prekobrđu, gdje se radilo na putu do groblja u Uljarima, na uređenju asfaltnog puta od mosta Pjenavac do mosta na rijeci Sjevernici, kao i na prilaznim putevima ka imanjima na ovom području.

- Uslov je da se privremeno, čak i na selu, zaboravi na prvog komšiju, maksimalno smanje kontakti, kako bi se izdržiali udari koronavirusa koji predstoje - rekao je Bulatović.

On je mještanima prenio informacije o koronavirusu, koje je u tom trenutku imao, kako bi građane što bolje upoznao sa opasnošću od nove i nepoznate bolesti. Posebno su razgovarali o primjeni mjera i naredbi.

Na selu se, kako Bulatović kaže, drugačije živi nego u gradu, ali se sada više nego što je uobičajeno dolazi na selo.

- Dolazi se kod rodbine, možda se dolazi i iz inostranstva. Treba sve to da prate i da se informišu. I na selu je obavezna samoizolacija za onoga kome se odredi, i treba promijeniti način života dok traje borba protiv korone - dodao je Bulatović.

U razgovorima sa mještanima su se postavljala i pitanja o tome kakva će sada biti situacija sa penzijama, staračkim naknadama, socijalnim primanjima.

- Rekao sam im da Vlada Crne Gore sa nadležnim ministarstvima, aktivno radi da se obezbijedi kontinuitet tih primanja i da će mještani imati njihovu redovnost. I načini isplata tih primanja biće prilagođeni mogućnostima mještana na selu - kazao je Bulatović.

U novonastaloj situaciji koju je donijela pandemija koronavirusa i sve ono što čovjek radi da bi se odbranio od nje, izuzetno važno održavati dobru komunikaciju sa građanima.

- Naravno, u sadašnjim uslovima ta komunikacija ne može da bude masovna, ne može da se održi organizovani sastanak, zbor mještana, sastanak Mjesne zajednice. Zato su redovnim obavještavanjem o aktivnostima preko medija, zvaničnog sajta, društvenih mreža, informisali građane i o onome što rade i o onome što od njih traži Opština - objasnio je Bulatović.

On je kazao da su živa riječ, dolazak u neko selo, susret sa ljudima na propisanoj distanci i dobijene informacije od njih nezamjenjivi u trenutnoj situaciji.

- Zbog toga smo se odlučili da zajedno sa volonterima Crvenog krsta obilazimo određena seoska područja prilikom uručivanja paketa pomoći u hrani i životnim namirnicama - kazao je Bulatović.

On je dodao da vrijedni volonteri Crvenog krsta ovih dana rade zaista veliki posao i pokazuju istovremeno i humanost i organizovanost, ali i svijest koliko je značajno da pomoć stigne kome je najpotrebnije.

Kao predsjednik opštine, bio je sa njima u više sela i zaseoka prostrane kolašinske opštine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.