Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 06.04.2020.| 08:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sumorne ekonomske prognoze za Afriku zbog epidemije koronavirusa

(Foto: wael alreweie/shutterstock.com)
Oko 20 miliona radnika moglo bi da ostane bez posla u Africi čije ekonomije će doživjeti ekonomski pad ove godine zbog posljedica pandemije koronavirusa, navodi se u studiji Afričke unije.

Iako je u Africi dosad zabilježeno manje slučajeva koronavirusa nego u drugim djelovima svijeta, privrede afričkih zemalja već se suočavaju sa globalnim padom ekonomskog trenda, porastom cijena nafte i gubicima u turizmu.

Prije pandemije, Afrička razvojna banka prognozirala je da će rast bruto domaćeg proizvoda na kontinentu dostići 3,4% ove godine - međutim, dva scenarija koja razmatra studija AU "Posljedice koronavirusa na ekonomiju Afrike", a u koju je Rojters imao uvid, predviđaju pad BDP-a.

Prema mišljenju analitičara Afričke unije, realan scenario bio bi da afrička ekonomija opadne za 0,8%, dok pesimističan scenario predviđa pad za 1,1%.

Prijeti nestanak i do 15% stranih direktnih investicija, a takođe, posljedice po zaposlenost, kako se kaže, biće dramatične.

- Skoro 20 miliona radnih mjesta, u formalnom i neformalnom sektoru, je ugroženo i kontinentu prijeti uništenje ako se situacija nastavi - kaže se u analizi.

Afričke vlade mogle bi da izgube i do 30% svojih fiskalnih prihoda koji su 2019. procijenjeni na 500 mlrd USD. Takođe, uvoz i izvoz biće najmanje 35% manji u odnosu na 2019. godinu što znači gubitke u trgovini oko 270 mlrd USD.

Istovremeno, potrebno je uložiti više sredstava u borbu protiv virusa zbog čega će javni troškovi porasti za najmanje 130 mlrd USD.

Najgore će, kako se ocjenjuje, biti pogođeni proizvođači nafte u Africi i samo bi Nigerija i Angola mogle da izgube 65 mlrd USD prihoda.

Gubitke će pretrpjeti i zemlje koje važe za turističke destinacije.

- U prosjeku sektor turizma i putovanja u Africi mogao bi da izgubi najmanje 50 mlrd USD zbog pandemije i najmanje dva miliona direktnih i indirektnih poslova - piše u studiji.

Značajan pad očekuje se i u doznakama od Afrikanaca koji žive u inostrantvu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.