NavMenu

Tržište brašna i kvasca u Srbiji se stabilizuje - Proizvođači se nadaju dozvoli za izvoz

Izvor: Večernje novosti Nedjelja, 05.04.2020. 12:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Timmary/shutterstock.com)Ilustracija
Tržište u Srbiji se stabilizovalo posle potrošačkog stampeda gomilanja zaliha brašna i kvasca. Kako Novosti saznaju, nakon poboljšanja situacije sa taksama i transportom, na Kosovo i Metohiju su otišli i prvi kamioni natovareni brašnom, tako da će dovoljne količine ove namirnice imati i Srbi koji žive u našoj južnoj pokrajini.

Vlada je odobrila izvoz kvasca u Republiku Srpsku, u cilju borbe protiv kovida 19, dok je plasiranje ove namirnice na druga tržišta zabranjeno. Međutim, kako Novosti saznaju, proizvođači i trgovci smatraju da je stanje sada stabilno i nadaju se da će i tu zabranu država uskoro povući.

Brašno i kvasac bilježe najveći porast u prodaji u kategoriji hrane zbog situacije izazvane virusom korona. Tokom treće nedelje marta kupljeno je čak 482% više brašna, a za vrijeme četvrte sedmice 282% više u odnosu na prošlu godinu. Prodaja kvasca je skočila za 224,4%, odnosno 152,9% u ovom periodu, pokazuju rezultati istraživanja agencije Nilsen.

Država je na određeno vrijeme zabranila plasiranje brašna na druga tržišta samo zbog psihološkog efekta, da bi otklonila nepotrebnu paniku kod građana. Srbija je, inače, izvoznik i brašna i pšenice. Zalihe te žitarice su nam ove godine posebno velike.

- Proizvodimo 2,5 do tri miliona tona pšenice godišnje, a u prosjeku trošimo od jedan do 1,2 miliona tona za sve što nam treba, uključujući i proizvodnju brašna - kaže za Novosti Aleksandar Bogunović iz PKS. - Tako da uvek imamo oko 1,5 miliona tona pšenice viška, i to ide u izvoz.

Sada imamo mnogo zaliha te žitarice, kako ističe, jer se u prethodnom periodu slabije trgovalo, a za dva i po mjeseca već stiže novi rod. On objašnjava da je zbog vanrednog stanja porasla potražnja za brašnom i da smo došli u situaciju da mlinovi fizički ne mogu da napune trgovinske lance tempom kojim se oni prazne. Veoma je važno, kako navodi, što se tržište stabilizovalo i da je počeo izvoz.

- Prvi kamioni natovareni brašnom su već otišli na Kosovo i Metohiju - navodi Bogunović. - Taj proizvod najviše plasiramo u zemlje CEFTA. Što se tiče pšenice, najveći izvoz ide brodovima i kreće tek od juna.

Kada je u pitanju kvasac, kompanija Biospringer RS u Senti sada punim kapacitetom proizvodi ovu namirnicu. Kako su najavili, na srpsko tržište će plasirati 450% više malih pakovanja i duplo veće količine pekarima u ambalaži od pola kilograma.

Francuska kompanija Lesaffre, čijem konzorcijumu pripada Biosprenger RS, ima 60 fabrika kvasca u svijetu.

Povećana je i kupovina pekarskih proizvoda. Industrijske pekare bilježe i za 20% veću potražnju za rezanim upakovanim hlebom u odnosu na vrijeme prije uvođenja vanrednog stanja, dok je svježi hljeb znatno manje tražen u poređenju sa istim periodom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.