NavMenu

Zbog pandemije koronavirusa umanjen promet roba preko mora - Kriza bi mogla da utiče i na početak linije Bar-Bari

Izvor: Mina Nedjelja, 05.04.2020. 12:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/pixelRaw)Ilustracija
Barska plovidba je za sada sve osnovne aktivnosti obavljala redovno, ali ukoliko se situacija sa epidemijom koronavirusa produži mogla bi se, između ostalog, odraziti na planirani početak pomorsko-putničke linije Bar-Bari, između Crne Gore i Italije, brodom Dubrovnik.

Iz Barske plovidbe su agenciji Mina-business kazali da je početak linije, shodno ugovoru o poslovnoj saradnji sa Jadrolinijom iz Rijeke, planiran za 20. maj.

- Nadamo se da će tako i ostati, odnosno da će se širenje koronavirusa zaustaviti i da će se zabrane koje tim povodom postoje do tada obustaviti - rekli su iz kompanije.

Dešavanja povodom pandemije koronavirusa, kako su naveli iz tog preduzeća, i te kako utiču na normalno obavljanje poslovne aktivnosti.

- Prisutan je pad privrednih aktivnosti na globalnom nivou sto se direktno odražava i na umanjeni promet roba preko mora. Unajmitelj brodava ima značajnih poteškoća u iznalaženju tereta, a pomorske vozarine su u padu. Ugrožena poslovna aktivnost unajmitelja se može odraziti na dinamiku izmirenja obaveza prema Barskoj plovidbi kao vlasniku brodova - objasnili su iz kompanije.

Takođe, kako su dodali, zatvorene granice za promet ljudi i obustavljeni letovi onemogućavaju kompaniju da realizuje planirane smjene posade na brodovima Bar i Budva.

- Za sada nailazimo na razumijevanje ukrcanih pomoraca, ali se ipak nadamo da ova situacija neće potrajati kako bi i pomorci koji su već duže na brodovima mogli biti u razumnom roku zamijenjeni - rekli su iz Barske plovidbe.

Poseban problem je i otežano snabdijevanja brodova neophodnim zalihama i rezervnim djelovima, upravo zbog obustavljenih letova. Iz kompanije su saopštili da svakodnevno prate situaciju na tržištu izazavanu novim okolnostima.

- Nastojaćemo da prevaziđemo probleme sa kojima se suočavamo na najbolji mogući način i sa što manje eventualnih gubitaka po kompaniju, kao što smo uspješno prevazilazili krizne periode i ranije kada je pomorsko tržište bilo takođe veoma loše zbog nekih drugih razloga - dodali su iz kompanije.

Međutim, kako su upozorili, ukoliko se postojeća situacija oduži svakako bi to moglo da ugrozi poslovanje i opstanak Barske plovidbe.

- Iskreno se nadamo i nastojaćemo da do toga ne dođe - zaključili su iz kompanije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.