NavMenu

I sektor saobraćaja pogođen koronavirusom - Transport robe otežan i skuplji, tranzitna vremena produžena

Izvor: Mina Nedjelja, 05.04.2020. 11:47
Komentari
Podeli
(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Transport robe je, usljed širenja novog koronavirusa, poskupio i obavlja se otežano kako u državi, tako i u regionu, saopštio je izvršni direktor kompanije Montenomaks, Radovan Radulović i dodao da privreda od Vlade očekuje pomoć i subvencionisanje troškova.

On je agencija Mina-business kazao da je saobraćaj otežan, tranzitna vremena su duplo veća, a poskupila je i cijena transporta.

- Hrvatska je odredila tranzitni put, tako da naš granični prelaz sa Hrvatskom - Debeli brijeg funkcioniše samo za izvoz hrvatskih proizvoda iz te države prema Crnoj Gori, a eventualno za strance prema Albaniji, pravac Debeli brijeg - Božaj - precizirao je Radulović.

On je naveo i da druge države u regionu imaju svoja pravila, kao što je karantin od 14 dana za vozača koji pređe granicu i vrati se iz susjedne države, pri čemu su sada sve zemlje rizične po pitanju koronavirusa.

Radulović je, govoreći o uticaju koronavirusa na sektor saobraćaja i cjelokupne privrede, rekao da ne vidi nijedan segment u privredi koji nije pogođen pandemijom koronavirusa, kao i da su sada sve oči uprte u banke i državu.

- Neko je u potpunosti pogođen odlukama i mjerama Vlade, kao što su ugostiteljski objekti, kazina, kockarnice, bifei, frizerski saloni i taksi službe. Turizam i ugostiteljstvo potpuno su ugašeni, neke službe djelimično funkcionišu, ali uglavnom svi su lančano povezani i osjećaju posljedice svega - objasnio je Radulović.

On je naveo da privreda očekuje od Vlade pomoć i subvencionisanje troškova, dok izvršna vlast od privrede očekuje da ne otpušta radnike i da im isplaćuje plate na vrijeme.

- Ali, vjerujte da onom kome ugasite preduzeće i ne dozvolite da radi i obavlja svoju osnovnu djelatnost, taj nema od čega da podmiruje sopstvene zahtjeve, ni troškove, a naravno da je prva obaveza prema zaposlenima - rekao je Radulović.

On je, govoreći o tome kako se cjelokupna situacija reflektuje na sektor saobraćaja, kazao da su tranzitna vremena najmanje duplo veća.

- To znači da ako se nekad realizovao transport iz Slovenije za jedan ili dva dana, sada je potrebno četiri ili pet dana. A iz Španije i Italije nema robe, jer niko ne vozi sa tih područja - naveo je Radulović.

On je saopštio i da je u državi stupila na snagu naredba Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), zbog čega treba posebna dozvola za prelazak iz grada u grad, što produžava vrijeme transporta.

- Trenutno se najviše uvoze prehrambeni i hemijski proizvodi, namijenjeni higijeni, jer se to traži i tržište zahtijeva. Samim tim, čim su tranzit i transport skuplji, veće su dažbine, ima mnogo više barijera, što će kao input u kalkulaciji cijena prehrambenih prozivoda sigurno dovesti do poskupljenja određenih proizvoda - smatra Radulović.

Prema njegovim riječima, intencija Vlade i države je da se ne poskupljuju proizvodi, ali to može da ide u neekonomske svrhe tako što će maloprodaja da ide na svoju štetu kako bi se cijene držale na istom nivou.

Montenomaks, koji obavlja usluge integrisane logistike, radi dostavu od vrata do vrata na nacionalnom nivou svakodnevno, najviše građanima.

- Preduzeća skoro i da ne postoje po nalozima, a u ranijem periodu je bilo obrnuto. Preduzeća su davala naloge za distribuciju robe od vrata do vrata, što je utihnulo i sad se najviše daju nalozi građanima online trgovine, recimo Kips, Okov, Studio Moderna, Dormeo i još neki - rekao je Radulović.

On je dodao da je sada najvažnije sačuvati zdravlje svih svojih zaposlenih.

- Nadamo se da će ovo proći, a Vlada je na potezu zajedno sa bankama da podrži privredu i da je oporavlja vremenom. Moja očekivanja su da će za sanaciju posljedica pandemije trebati puno vremena - zaključio je Radulović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.