NavMenu

Tehnički univerzitet u Beču napravio jednostavan aparat za kiseonik

Izvor: eKapija Subota, 04.04.2020. 12:49
Komentari
Podeli
(Foto: Eurocomm-PR Beograd/Tehnički univerzitet u Beču)
Novi kiseonički aparat koji je osmislio naučni tim Tehničkog univerziteta u Beču sastoji se iz samo nekoliko jednostavnih djelova i mogao bi uskoro da bude u primjeni. Oboljelima od koronavirusa novi izum bi mogao znatno da olakša disanje i to bez kiseoničkih boca, već samo sa kiseonikom iz vazduha, saopšteno je iz agencije Eurocomm-PR Beograd.

Trenutno najveća briga u vezi sa epidemijom koronavirusa je to što odjeljenja za intenzivnu njegu imaju ograničen broj aparata za disanje. Na Tehničkom univerzitetu u Beču razvijen je kiseonički aparat koji se zasniva na jednostavnim, više puta isprobanim komponentama koji za nekoliko dana može da bude gotov. Vazduh koji stiže putem standardnog kompresora obogaćuje se kiseonikom uz pomoć specijalne membrane. Takav, kiseonikom obogaćen vazduh, može da olakša disanje pacijentima sa velikim plućnim tjegobama.

Takvom terapijom koja može da se započne još u ranom stadijumu bolničkog liječenja može da se odloži ili potpuno izbjegne intubacija i davanje vazduha klasičnim aparatima. Posebno kada se mora zbrinuti mnogo pacijenata sa disajnim tjegobama istovremeno ova metoda bi mogla da pomogne pri uštedi važnih resursa. U zavisnosti od kapaciteta kompresora i razdvojnih membrana jedan uređaj bi mogao da posluži za 20 i više osoba istovremeno.

Više kiseonika, veći pritisak

Kada pluća ne mogu da snabdiju organizam sa dovoljno kiseonika, onda mora da se pruži vještačka podrška. Za to postoje različite mogućnosti. U ekstremnim slučajevima se koristi intubacija pacijenta i koristi aparat za disanje. U mnogim slučajevima je dovoljno podržati funkciju pluća tako što se pacijentu obezbijedi dovoljno jak pritisak vazduha sa velikim sadržajem kiseonika. I upravo to se može postići sa relativno jednostavnim konceptom.

- Većinu komponenata našeg aparata možete naći u običnoj prodavnici alata - kaže rukovodilac istraživačkog odeljenja za biomehaniku i rehabilitacionu tehniku Tehničkog univerziteta u Beču, Margit Gfeler.

Potreban je bezuljni kompresor, filter za vazduh, cijev i posuda za vlaženje vazduha i jedan modul sa specijalnom membranom za povećanje udjela kiseonika.

- Ta membrana je jedini dio koji nije uobičajen ali može da se nabavi i ima je u dovoljnoj količini - objašnjava član naučnog tima, profesor Mihael Harazek.

Tehnologija membrane: razdvaja kiseonik od azota

Profesor Harazek se dugo godina bavi istraživanjem tehnologija membrane kod razdvajanja gasova.

- U normalnom slučaju vazduh se šalje kroz membranu da bi se dobio azot i izbacio kiseonik. To je već poznata tehnika. Taj princip primjenjujemo ovdje samo obrnuto, ne koristimo azot, već obogaćeni kiseonik. Tako se dobije koncentracija kiseonika od oko 40%. Vazduh se potom zagrijava i vlaži i sa povećanim pritiskom putem dva silikonska creva ili maske za disanje šalje u nos pacijenta. Jedan jedini kompresor može da obezbedi kiseonikom obogaćeni vazduh za više oboljelih osoba.

Prednost ovog jednostavnog aparata je taj što može bez kiseoničkih boca da radi. Dovoljan je kiseonik iz vazduha. Aparat je nov, ali je efekat koji pruža medicinski priznat postupak.

Bezuljni kompresor (siva boja), vazduh (tamno plava), membrana (žuta), vlaženje i zagrevanje (lila), azot (crvena), vazduh obogaćen kiseonikom do 40% (svetlo plava).


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.