NavMenu

Američki naučnici stvaraju veštačku fotosintezu - Pomak u razvoju obnovljivih izvora energije

Izvor: energis.ba Subota, 04.04.2020. 10:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)Ilustracija
Američka nacionalna laboratorija Berkli, koja radi pri Departmanu za energetiku, se približava ostvarenju svoje namjere da pomoću tzv. vještačke fotozinteze od ugljen-dioksida u atmosferi proizvodi čistu energiju.

Njome bi se napajala i domaćinstva i vozila. Ukoliko se proizvodnja omasovi i podigne na viši nivo u odnosu na teorijski model i laboratorijski prototip, predstavljala bi značajno sredstvo u borbi protiv klimatskih promjena.

Imajući u vidu neophodnost da se smanji razoran uticaj čovječanstva na životnu sredinu, istraživači su odlučili da prekopiraju sistem rada jednog od, prema njihovim riječima, najelegantnijih i najefikasnijih mašina u prirodi – lista.

Fotosinteza je proces pretvaranja svjetlosne energije u hemijsku i njeno čuvanje u vidu molekula šećera. Odvija se u biljkama, kao i u nekim bakterijama i algama koje u svojim ćelijama imaju hlorofil. Za taj proces su, pored svjetlosne energije, neophodni i ugljen-dioksid i voda.

Stručnjaci iz Berklija osmislili su kvadratne pločice koje između dva parčeta tankog, fleksibilnog materijala od silicijuma sadrže milijarde sićušnih cijevi s ciljem oponašanja ove prirodne pojave. Gorivo koje trenutno prave tim putem je ugljen-monoksid, ali teže da svoj izum usavrše tako da proizvod vještačkog lista bude metanol.

- Postoje dvije prepreke koje još nismo uspjeli da prevaziđemo - rekao je član berklijevskog tima Hajnc Frej.

- Jedna od njih je skalabilnost (sposobnost sistema da se prilagodi povećanim zahtevima obrade na predvidiv način, a da ne postane previše kompleksan, skup i nepraktičan, prim. aut). Ako želimo da fosilna goriva ostanu pod zemljom, moramo da pravimo energiju koja se mjeri teravatima. Takođe, moramo da pravimo tečno ugljovodonično gorivo koje se uklapa sa postojećom insfrastrukturom i tehnologijom - objasnio je on.

Misiju da njihove pločice od nekoliko kvadratnih centimetara povežu u cjelinu od više kvadratnih kilometara prepuštaju inženjerima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Objavljen novi poziv za zemljište u biznis zoni Babića Polje u Mojkovcu - Budućim investitorima obezbijeđene značajne olakšice

Opština Mojkovac objavila je novi javni poziv za zakup zemljišta u okviru biznis zone Babića Polje. U zakup se daje parcela površine 1.904 m2, na period od 10 godina sa mogućnošću produđenja na još 10 godina. Kako je navedeno, otvaranje biznis zone planirano je za potrebe podsticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.Za potencijalne investitore za poslovanje u biznis zoni Opština je obezbijedila i određene olakšice. To je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.