NavMenu

Premijera digitalno restaurisane verzije filma "Davitelj protiv davitelja" biće održana onlajn

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.04.2020. 16:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: d13/shutterstock.com)Ilustracija
Projekat Vip Kinoteka nastavlja se i u novim uslovima, a premijera digitalno restaurisane verzije filma "Davitelj protiv davitelja" (1984) Slobodana Šijana biće održana onlajn.

U saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile omogućeno je svim ljubiteljima domaće kinematografije da digitalno restaurisanu verziju ovog kultnog ostvarenja, snimljenog u produkciji Centar filma, vide besplatno na sajtu Jugoslovenske kinoteke i na Fejsbuk stranici kompanije Vip mobile u nedelju, 5. aprila od 17 sati, navedeno je na sajtu Kinoteke.

Zasnovan na priči o "beogradskom davitelju", scenario za crnohumorni film u kojem se prepliću elementi horora i komedije napisali su Nebojša Pajkić i Slobodan Šijan, koji je i režirao ovo ostvarenje. Film dočarava Beograd osamdesetih godina 20. veka, a pamti se, između ostalog, po replici "Ako u jednom gradu nema manijaka, taj grad nije metropola".

Osim fenomenalnog Taška Načića u ulozi davitelja Petra Mitića, glumačku ekipu čine Nikola Simić, Rahela Ferari, Sonja Savić, Radmila Savićević, kao i Srđan Šaper čija je pjesma "Bejbi, bejbi" obilježila ovaj film.

Direktor fotografije bio je Milorad Glušica, muziku potpisuje Vuk Kulenović, dok je scenograf Veljko Despotović za ovo delo dobio Zlatnu arenu za scenografiju na festivalu u Puli 1984. godine.

"Davitelj protiv davitelja" kompletno je digitalno restaurisan u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta digitalne restauracije srpske filmske baštine.

Projekat su pokrenule Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile s ciljem da sačuvaju i zaštite djela koja je Kinoteka proglasila za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.