NavMenu

Rekordni rezultati Poreske uprave - U martu naplaćeno 127 mil EUR

Izvor: Mina Četvrtak, 02.04.2020. 13:05
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Poreska uprava je tokom marta 2020. godine ostvarila bruto naplatu od 126.72 mil EUR čime su ostvarenje iz marta 2019. godine i plan naplate za ovaj mjesec premašeni za 10 mil EUR, odnosno 8%.

U strukturi naplate posebno se izdvajaju prihodi po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u iznosu od 49,43 mil EUR, što je 8 miliona iznad ostvarenja iz prošle godine, zatim poreza na dobit pravnih lica u iznosu od 38,36 mil EUR, odnosno 2 miliona više nego u martu 2019. godine.

Kako navode, prihodi od poreza na dodatu vrijednost iznosili su 19,35 mil EUR, što je milion i po eura iznad ostvarenja iz prošle godine (8%), dok su prihodi od poreza na dohodak fizičkih lica iznosili 15,56 mil EUR, odnosno 2 mil EUR iznad ostvarenja iz marta 2019. godine.

- Tokom prvog kvartala 2020. godine ukupna naplata iznosila je 281,76 mil EUR, što je 19 mil eura više nego u istom periodu 2019. godine. Treba naglasiti da su navedeni podaci rezultat napora Poreske uprave da i sa značajno manjim brojem zaposlenih zbog mjera za prevenciju širenja bolesti COVID-19 izazvane koronavirusom obezbijedi uspješnu realizaciju aktivnosti na naplati prihoda, ali i pokazatelj visokog stepena poštovanja poreskih propisa kod najznačajnijeg broja poreskih obveznika, koji su uprkos otežanim uslovima za poslovanje izmirili dospjele obaveze u skladu sa zakonom - saopšteno je iz PU.

Kako su istakli, na Poreskoj upravi je težak zadatak da obezbijedi kontinuitet naplate javnih prihoda, neophodnih za finansiranje svih potreba u našem društvu, kao što su zdravstvena zaštita, bezbjednost i odbrana, što je posebno vidljivo u ovom momentu, a da pri tom svojim mjerama propisanim zakonom ne doprinese pogoršanju već teške situacije u kojoj se ekonomija zbog epidemije zarazne bolesti COVID-19 trenutno nalazi.

- Imajući u vidu napore Vlade Crne Gore da u maksimalnoj mogućoj mjeri podrži privrednike, kako bi se omogućio opstanak istih na tržištu i očuvanje radnih mjesta tokom trajanja epidemije, Poreska uprava očekuje da će i naredni period obilježiti visok stepen poreske discipline, te da će obveznici izmirivati obaveze u skladu sa zakonskim rokovima ili u roku od 90 dana u slučaju odlaganja obaveza shodno Uredbi o uslovima za odlaganje poreskih i neporeskih potraživanja donijetoj u okviru mjera podrške - zaključuju iz Poreske uprave.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

Može li se rakija pokvariti? Danas skoro svako domaćinstvo posjeduje barem bočicu rakije, ali šta je s rakijom koja dugo stoji? Može li se pokvariti? Rakija ima mjesto u mnogim ormarićima s alkoholnim pićima, ali ne znaju svi može li se ovaj alkohol pokvariti ili ne. Uostalom, ako bolje razmislimo možemo zaključiti da se alkohol vrlo teško kvari. Zbog visokog udjela alkohola u rakiji, ovo žestoko piće neće pokvariti u pogledu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.