NavMenu

KASALICA: Banke u Crnoj Gori imaju dovoljno gotovine, profit da preusmjere u privredu

Izvor: Mina Četvrtak, 02.04.2020. 09:32
Komentari
Podeli
Mila Kasalica (Foto: YouTube/screenshot)Mila Kasalica
Ekonomska analitičarka Mila Kasalica kazala je da banke u Crnoj Gori imaju dovoljno gotovine iz štednje građana, nerezidenata i privrede, da imaju dovoljno znanja i kapaciteta da nastave da jačaju velike privredne subjekte i obezbijede neometan platni promet.

- Dodatno, potrebno je da budu odgovorni prema mikro, malom i srednjem biznisu, kao i građanim odlaganjem svih kreditnih obaveza, bar u periodu od šest mjeseci, na štetu svojih profitnih planova. Potrebno je, kao i tokom tinjajuće krize iz prethodne godine, da pozadinski i diskretno odrade dobar tržišno-stabilni posao koji će ove godine završiti gubitkom, što će biti uporedivo sa matičnim kućama u inostranstvu - rekla je Кasalica, piše Dan.

Ona je dodala da su javni tokovi novca dovoljno jaki za narednih pola godine, uz uslov uspješnosti pregovaranja sa ino-povjeriocima, koji su ovih dana čekali ispunjenje rate.

Кasalica je komentarisala i podatak da država ima 484 mil EUR depozita za otplatu javnog duga i kamata.

- Кako se iz tih nekih uslovno nazvanih raspoloživih pola milijarde treba stimulisati crnogorsku privreda, pitanje je na koje odgovor treba da pripremi Ministarstvo finansija, jer su ostala administrativna i regulatorna tijela države nedovoljno hrabra i odgovorna da odrade ono što je potrebno da se sačuva ekonomija zemlje - saopštila je Kasalica.

Ona smatra ad se iz krize ekonomije ne može izaći bez zajedničkog napora.

- Ministarstvo finansija mora dokazati da je lider krize uporediv sa našim medicinskim menadžmentom, a dalekim od političko-regulatornog tekućeg neliderstva. Usputno, najavljeni avansi za finalizaciju velikih infrastrukturnih projekata ne generiraju javnu potrošnju da se spase ovogodišnji bruto domaći proizvod (BDP) i to se mora značajno promišljenije razmotriti u eventualno drugom paketu stimulativnih mjera prema privredi - navela je Кasalica.

Ona je dodala da je Investiciono-razvojni fond (IRF) pripremio korektan paket do 120 mil EUR, koji se u najvećoj mjeri u realizaciji fokusira na privredne subjekte iz targetiranih privrednih oblasti ljekova, turizma, transporta i hrane.

- Međutim, činovništvo papirologije sa veb stranice primjetno je "pucanj u zdravu nogu" naših privrednih tokova u narednom periodu, posebno kod linije za zarade zaposlenih u mikro, malim i srednjim preduzećima. Strah i/ili neznanje ne smiju da limitiraju potencijale da se odradi posao u što širem obimu, prema što većem broju privrednih subjekata, što prije - rekla je Кasalica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.