NavMenu

Zahtjev za moratorijum - Odlaganje otplate tražilo više od 61.000 korisnika kredita u iznosu od 1,23 mlrd EUR

Izvor: Mina Četvrtak, 02.04.2020. 15:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: create jobs 51/shutterstock.com)Ilustracija
Za aktivaciju moratorijuma prijavilo se 61,43 hiljade korisnika kredita u iznosu od 1,23 mlrd EUR, pokazali su preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

- Od 22. marta, kao prvog dana primjene odluke, do kraja marta, za aktivaciju moratorijuma se ukupno prijavilo 61,43 hiljade korisnika kredita, odnosno 48,2% ukupnog broja - navodi se u analizi koju je uradola CBCG na bazi podataka koje su dostavile banke.

Zahtjevi za moratorijum odnose se na ukupan iznos od 1,23 mlrd EUR, što predstavlja 44% ukupnih kredita u sistemu.

- Od ukupnog broja predatih zahtjeva za moratorijum, na građane se odnosilo 57,79 hiljada zahtjeva ili 94% ukupnih, dok se 3,64 hiljade zahtjeva odnosio na preduzeća - rekli su iz CBCG.

Iznos kredita građana za koje je predat zahtjev za moratorijum, prema podacima s kraja februara, iznosi 698,67 mil EUR, odnosno 51% ukupnih. Prema dostupnim podacima s kraja februara o broju građana korisnika kredita banaka, to pravo je iskoristilo 47% građana.

Kada je riječ o preduzećima, pravo na aktiviranje moratorijuma je iskoristilo 73,4%, odnosno gotovo tri četvrtine kompanija koje su korisnici kredita crnogorskih banka.

- Od ukupno 4,96 hiljada preduzeća korisnika kredita, zahtjeve za moratorijum je predalo njih 3,64 hiljade. Iznos kredita za koja su predati zahtjevi za moratorijum za preduzeća iznosi 535,12 mil EUR, odnosno 37% ukupnih - precizirali su iz CBCG.

Proces prijava se, kako se zaključuje, nastavlja i već je izvjesno da će preko polovine potraživanja banaka biti obuhvaćeno moratorijumom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.