NavMenu

Srbija predstavila državne mjere za pomoć privredi - Minimalci za zaposlene u malim firmama, po 100 EUR punoletnim građanima, odlaganje plaćanja poreza

Izvor: eKapija Srijeda, 01.04.2020. 17:47
Komentari
Podeli
Vlada Srbije (Foto: Lunja/shutterstock.com)Vlada Srbije
Paket ekonomskih mera države za smanjivanje negativnih efekata na privredu prouzrokovanih pandemijom virusa korona podrazumijeva ukupno devet mjera, sa procijenjenim efektom u visini od 608,3 milijarde dinara, odnosno 5,1 mlrd EUR, što je 11% ovogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije, rekao je ministar finansija Siniša Mali. On je najavio i direktnu pomoć svim punoljetnim građanima Srbije od po 100 EUR u dinarskoj protivvrednosti.

Mjere važe samo za one koji su otpustili manje od 10% radnika, ne računajući zaposlene na ugovor kojima je ugovorni odnos istekao pa nije produžen, kao i za one koji su privremeno prekinuli poslovanje posle 15. marta.

Od tih devet, tri su mjere poreske politike, po dvije su direktna pomoć privatnom sektoru i mjere za očuvanje likvidnosti privrede, a kao ostale mjere navodi se moratorijum dividendi do kraja godine i fiskalni stimulans - odnosno direktna pomoć svim punoljetnim građanima.

Prvi set mjera pretpostavlja u najvećem dijelu odlaganje plaćanja dospjelih poreskih obaveza, uz kasniju otplatu na rate, najranije od početka 2021. godine:

- Odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade sprovodi se u cilju obezbjeđenja likvidnosti, održanja privredne aktivnosti i zaposlenosti.

- Odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose za privatni sektor, tokom trajanja vanrednog stanja ima za cilj povećanje likvidnosti svih privrednih subjekata u privrednom sektoru koji isplaćuju zarade zaposlenima. Takođe, ova mjera se odnosi na odlaganje plaćanja poreza na prihod od samostalnih djelatnosti svih preduzetnika.

- Svi poslodavci koji se opredijele da koriste ovu mjeru mogu da koriste odlaganje plaćanja troškova poreza i doprinosa na zarade do početka 2021. godine, a nakon toga se ostavlja mogućnost daljeg odlaganja plaćanja ovih troškova najduže do 24 mjeseca bez obaveze plaćanja kamate na zahtev poreskog obveznika.

Osnovni uslovi za primenu ove mjere su identični za sve poslodavce bez obzira na njihovu ekonomsku snagu.

- Odlaže se i plaćanje akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu. Ta mjera ima za cilj povećanje likvidnosti poreskih obveznika putem odlaganja plaćanja akontacija za porez na dobit za 2020. godinu koje dospijevaju u drugom kvartalu 2020. godine. Osnovni uslovi za primjenu ove mjere su identični za sve obveznike poreza na dobit bez obzira na njihovu ekonomsku snagu.

- Oslobađanje davalaca donacija od obaveze plaćanja PDV-a. Ta mjera ima za cilj da se od plaćanja PDV oslobode oni donatori koji svoje proizvode, odnosno proizvode čijim prometom se bave, doniraju ustanovama koje su neposredno uključene u aktivnosti koje imaju za cilj sprječavanje širenja i liječenje građana od bolesti covid-19.

Drugi set mjera odnosi se na direktna davanja preduzećima, isplatu pomoći u visini minimalne zarade za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, odnosno subvencije 50% minimalne zarade velikim preduzećima, čiji zaposleni su poslati na prinudni odmor, zbog smanjenog obima poslovanja ili potpune obustave rada.

Očekuje se da ova mjera krene od maja.

Direktna pomoć preduzetnicima koji se paušalno oporezuju i koji plaćaju porez na stvarni prihod, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru - uplata pomoći u visini minimalca (za vreme trajanja vanrednog stanja), i za velika preduzeća uplata pomoći u visini 50% minimalca za zaposlene kojima je rješenjem utvrđen prestanak rada.

Kod ovog seta mjera je napravljena razlika u načinu primjene po osnovu ekonomske snage obveznika.
U skladu sa tim, preduzetnicima, mikro, malim i srednjim pravnim licima je data ekonomska pomoć u visini neto minimalne zarade za svako lice koje kod njih ima status zaposlenog.

Treći set mjera usmjeren je na očuvanje likvidnosti privrednih subjekata u uslovima ekonomske krize očekivane tokom i po okončanju vanredne situacije prouzrokovane pandemijom covid-19 virusa.

Ovim programom Vlada Srbije želi da minimizira spoljne uticaje, kao što su pad tražnje i prekid lanaca snabdijevanja, i njihove posljedice, kao što su smanjenje zaposlenosti i nelikvidnost, na poslovanje srpske privrede.

Program predviđa dvije mjere:

1. Program za dodjelu kredita za održavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za kompanije iz segmenta preduzetnika, mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, poljoprivrednih gazdinstava i zadruga koji su registrovani u relevantnom registru preko Fonda za razvoj Republike Srbije.

2. Garantne šeme za podršku privredi u uslovima Covid-19 krize za kredite za održavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za kompanije iz segmenta preduzetnika, mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, kao i poljoprivrednih gazdinstava preko komercijalnih banaka koje posluju u Republici Srbiji.

Ukupna vrijednost programa predviđenih ovom mjerom iznosi 264 milijarde dinara (oko 2,2 mlrd EUR).

Četvrti set mjera odnosi se na uplatu direktne pomoći u iznosu od 100 EUR u dinarskoj protivvrijednosti svim punoljetnim građanima Srbije.

Mjere koje je Vlada usvojila i koje su u proceduri

Ograničena je visina cijena i marži osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme, kao i maloprodajne cijene zaštitnih sredstava, kako bi se spriječili poremećaji na tržištu i omogućilo redovno snabdijevanje građana osnovnim životnim namirnicama i zaštitnom opremom i sredstvima. Iz istih razloga izvoz osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo (sjeme, ulje, kvasac, sapuni, deterdženti, dezinfektanti, asepsol, alkohol, zaštitna oprema) privremeno je zabranjen.

Takođe, u cilju zaštite stanovništva, donijeta je odluka da se sva lična dokumenta državljana Republike Srbije kojima je istekao ili im istekne rok važenja, smatraju važećim za vrijeme dok je na snazi Odluka o proglašenju vanrednog stanja. Rokovi u upravnim postupcima usklađeni su na način da stranke ne mogu snositi posljedice nepostupanja u rokovima usljed vanrednog stanja, dok u sudskim postupcima rokovi prestaju teći za vrijeme vanrednog stanja, a nastavak računanja rokova vezuje se za prestanak vanrednog stanja.

U cilju zaštite zaposlenih i radno angažovanih lica, preduzet je niz mjera koje obavezuju poslodavca da omogući rad na daljinu, rad od kuće, rad u manjim smjenama, kako bi se zaštitila zaposlena i radno angažovana lica.

Prema poreskim obveznicima koji imaju odobreno odlaganje plaćanja dugovanog poreza za vrijeme vanrednog stana se neće primjenjivati poništaj sporazuma i naplaćivanje neplaćenog poreskog duga (iz sredstava obezbjeđenja i u postupku prinudne naplate), počev od rate koja dospijeva u martu 2020. godine.

Usljed proglašenja vanrednog stanja na teritoriji RS, pomjeraju se rokovi za pripremu, sastavljanje i podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja direktnih korisnika sredstava budžeta Republike Srbije, budžeta autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave, završnih računa budžeta RS, autonomnih pokrajina, budžeta jedinica lokalne samouprave i organizacija za obavezno socijalno osiguranje, kao i konsolidovanog izveštaja Republike Srbije i konsolidovanih izvještaja gradova za 2019. godinu.

Privremene mjere NBS

Narodna banka Srbije donijela je privremene mjere u cilju očuvanja finansijskog sistema i to:

- Zastoj u otplati (moratorijum) dužnicima na otplatu kredita, kao i obaveza po osnovu finansijskog lizinga, ne kraći od 90 dana, ili od trajanja vanrednog stanja, za koje vrijeme banka ne obračunava zateznu kamatu na dospjelo a neizmireno potraživanje i ne pokreću postupak izvršenja, kao ni postupak prinudne naplate prema dužnicima, odnosno ne preduzima druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od dužnika. Dužnici neće plaćati nikakvu naknadu troškova za korišćenje ove mogućnosti, a ovakvi krediti se neće smatrati restrukturiranim, niti problematičnim potraživanjima.

- Tokom trajanja vanrednog stanja davalac lizinga ne obračunava zateznu kamatu na dospjelo a neizmireno potraživanje i ne pokreće postupak izvršenja, kao ni postupak prinudne naplate prema primaocu lizinga, odnosno ne preduzima druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od primaoca lizinga.

- Dodatno Odlukom o naknadama u platnom prometu ne mogu se naplaćivati naknade i drugi troškovi kod uplata i prenosa novčanih sredstava radi prijema donacija u borbi protiv epidemije bolesti Kovid-19. Ova Odluka se odnosi na banke, institucije elektronskog novca, platne institucije i javnog poštanskog operatora, kao i Narodnu banku Srbije kod uplata i prenosa novčanih sredstava radi prijema donacija u borbi protiv pandemije Kovid-19 virusa.

Čadež: Paket mjera države čuva "kičmu" privrede

Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije rekao je da je država prihvatila skoro 90% najvažnijih mjera koje su joj predložili privrednici.

- Ovaj paket mjera jeste nešto što čuva radna mjesta, čuva likvidnost, proizvodnju , čuva "kičmu" privrede - istakao je Čadež.

Finansiranje paketa mjera

Na pitanje kako će se finansirati ovaj paket, odnosno da li će se država zaduživati ili ima dovoljno rezervi, Mali je rekao da će sa tim informacijama izaći uskoro.

- Imamo dovoljno prostora i novac koji ćemo dobiti i na domaćem i na međunarodnom tržištu, a siguran sam da će biti takav da ni u jednom trenutku naš javni dug ne pređe 60% u odnosu na BDP - rekao je Mali.

Kako je dodao, sada kada je država izašla sa mjerama, struktura finansiranja ovog paketa biće poznata uskoro.

Plate u javnom sektoru i penzije sigurne

Ministar Mali je potvrdio da javnom sektoru neće biti smanjenja plata, niti optuštanja, kao ni smanjenja penzija.

- Penzije su sigurne - poručio je Mali.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.